Expres

Ultima zi pentru absolvenții 2015 care vor ajutor de șomaj

 

Chiar dacă au luat sau nu bacalaureatul ori licenţa, absolvenţii din promoţia 2015 pot şi trebuie să se înscrie ca şomeri, pentru a beneficia de serviciile şi facilităţile acordate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov, conform prevederilor Legii 76/2002, dar şi de compensaţiile şi stimulentele financiare.
Condiţia de bază este aceştia să se înregistreze în baza de date a agenţiei, în termen de fix 60 de zile de la absolvire. Termenul curge de la data de 1 a lunii următoare absolvirii, dacă nu este precizată o dată anume pe diploma sau certificatul emis de unitatea de învăţământ. Dacă în cele 60 de zile nu au reuşit să ocupe un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale, după această perioadă, în 30 de zile, preferabil, proaspeţii absolvenţi pot depune cerere de acordare a indemnizaţiei de şomaj. Este foarte important de ştiut faptul că dreptul la indemnizaţia de şomaj se poate pierde dacă absolventul nu s-a prezentat la agenţie în cele 60 zile amintite. Pentru absolvenții de liceu, care au încheiat cursurile la finele lui mai, dar și pentru cei de facultate care au pe adeverință/diplomă aceeași lună de finalizare a studiilor, astăzi este ultima zi. Sunt asimilate şomerilor şi persoanele care au absolvit o formă de învăţământ şi îndeplinesc următoarele condiţii: sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ ori ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap şi au minim 16 ani.

Banii, după minimum 90 de zile

Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, cu actualizarea actelor depuse la dosar, numai după expirarea celor 60 de zile şi numai dacă persoanele în cauză nu şi-au găsit între timp un loc de muncă. Cuantumul lunar al indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţi reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data stabilirii dreptului, adică 250 de lei, şi se acordă pe o perioadă de  șase  luni.

Pierd minim 1.500 de lei

Absolvenții primesc integral banii cuveniţi şi dacă se angajează în cele şase luni de şomaj. De asemenea, încasează o primă de instalare, în valoare tot de 500 de lei, în cazul angajării în termen de maximum un an de la absolvire, plus stimulente de mobilitate geografică, de la 1.500 de lei la 3.500 de lei. Indemnizaţia de şomaj se acordă tinerilor absolvenţi o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ finalizată. În concluzie, un absolvent care nu se înscrie la timp pierde minimum 1.500, maximum 5.500 de lei.
De asemenea, în urma înregistrării la AJOFM, tinerii absolvenţi pot beneficia gratuit de repartizarea pe un loc de muncă vacant, înscrierea la un curs de (re)calificare în una din meseriile solicitate pe piaţa muncii, instruirea în tehnicile de căutare a unui loc de muncă (întocmirea unui CV, a scrisorii de intenţie, a scrisorii de mulţumire, prezentarea la interviul pentru angajare, munca în străinătate etc.).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare