Expres

Ultima săptămână în care puteți da cui doriți o parte din impozitul plătit statului

 

Redirecţionarea unui procentaj din impozitul datorat statului este un mecanism prin care persoanele fizice pot ajuta organizaţiile nonprofit sau parohiile, fără a da bani în plus din buzunar, sumele provenind din ceea ce s-a plătit deja statului. Sumele de bani redirecţionate vor fi folosite pentru finanţarea activităţilor acestor organizaţii. Persoanele fizice pot redirecţiona 2%, iar din acest an, chiar 3,5% din impozitul pe venit către un ONG acreditat social, din impozitul pe venit plătit în anul anterior. Tot din acest an, termenul a fost scurtat  cu două luni, expirând în 15 martie 2019. În cazul în care formularele nu sunt completate şi depuse până la termenul-limită de 15 martie, întregul impozit pe venit se va îndrepta către stat.

Din ce fel de venituri se poate redirecționa

Categoriile de venituri din care se pot redirecţiona cei 2% sau 3,5% de către persoanele fizice sunt următoarele: salarii chirii pensii drepturi de proprietate intelectuală dividende alte venituri impozabile: venituri din activităţi sportive, PFA-uri, etc. Singura condiţie este ca în anul anterior să fi realizat venituri impozabile în România. Persoanele care au fost în concediu pentru îngrijirea copilului în anul precedent nu pot redirecţiona 2% din impozit. Opţiunea pentru redirecţionarea cotei de 2% sau 3,5% trebuie exercitată în scris, pentru toate tipurile de venituri enunţate mai sus, şi trebuie declarată. Un element de noutate este că aceasta poate fi declarată la plătitorul de venituri. După declararea opţiunii, aceasta rămâne valabilă pentru 2 ani, conform art. 79, alin. 4, coroborat cu art. 72, alin. 10. Entităţile la care pot ajunge sponsorizările sunt organizaţiile non-profit (ONG) şi unităţile de cult care furnizează servicii sociale acreditate. Printre acestea se numără casele de tip familial, cantinele sociale, centrele de recuperare, organizaţiile care se ocupă cu îngrijirirea la domiciliu a persoanelor cu dizabilităţi, organizaţiile care oferă locuinţe protejate, adăposturile de noapte, căminele pentru vârstnici sau centrele pentru copiii cu dizabilităţi.

Formularul 230 sau declarația unică

Contribuabilii care vor să doneze deducerile din impozitul pe veniturile din salarii sau pensii către ONG-uri trebuie să completeze formularul 230, iar termenul de depunere este 15 martie 2019. Acesta poate fi depus doar de către contribuabilii care obţin venituri din salarii şi din pensii. Pentru celelalte tipuri de venituri din care se poate redirecţiona cota de impozit pe venit, se va depune declaraţia unică. Deşi legislaţia în vigoare prevede faptul că formularele 230 trebuie depuse la ANAF de către contribuabilul care face donaţia, administraţia financiară acceptă colectarea şi depunerea la comun a formularelor de către ONG-uri sau unităţi de cult. Practic, declaraţiile pot fi centralizate şi depuse la ANAF de către ONG-uri, fără să fie necesară depunerea individuală de către fiecare contribuabil în parte. Cererile sunt depuse la administraţia financiară de către reprezentaţii ONG-urilor/unităţilor de cult în baza unui borderou şi îşi asumă responsabilitatea privind sancţiunile pentru falsul în acte. În plus, conform OUG nr. 18/2018, contribuabilii pot să opteze pentru reţinerea şi plata acestor sume direct de către angajator. Ca să evite situaţiile în care declaraţiile sunt depuse în numele altui contribuabil, Fiscul va trimite o înştiinţare către persoanele fizice prin care îi va informa cu privire la direcţionarea cotei de 2% sau 3,5% din impozit. Contribuabilii au la dispoziţie 30 de zile să anunţe administraţia financiară în cazul în care există inadvertenţe referitoare la completarea formularului sau a fost semnalată o situaţie de fals în acte. Formularele 230 pot fi depuse astfel: direct la ghişeul administraţiei financiare la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire online, prin serviciul SPV (Spaţiul Privat Virtual) pe pfinternet.anaf.ro online, semnat electronic cu certificatul digital calificat pe decl.anaf.mfinante.gov.ro,

Microîntreprinderile – când şi cum pot redirecţiona sumele de bani

Începând cu anul 2018, şi microîntreprinderile pot face deduceri din impozitul datorat statului, după cum prevede OUG nr. 25/2018, în vigoare din 30 martie. Mai exact, firmele pot deduce până la 20% din impozitul trimestrial pe venituri, începând cu al doilea trimestru al anului curent. Acestea au obligaţia să depună o declaraţie informativă anuală cu privire la sponsorizările acordate, pentru anul în care au fost acordate sponsorizările şi pentru cel în care se fac deduceri din impozit pentru sumele reportate. În cazul în care firmele nu scad sponsorizările din impozitul aferent trimestrului în care au acordat sumele de bani, acestea vor fi reportate în următoarele 28 de trimestre. Microîntreprinderile care se încadrează în categoria impozitării pe venit sunt firmele care au obţinut venituri sub un milion de euro în anul precedent. Firmele cu un capital social mai mare sau egal cu 45.000 de lei şi cel puţin doi angajați pot să opteze pentru aplicarea impozitului pe profit din al II-lea trimestru al anului în curs.

Hospice, Fundația Bucuria Darului și „Salvați Copiii”

Persoanele fizice pot redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit către un ONG acreditat social, aşa cum sunt Hospice Casa Speranţei, Fundația Bucuria Darului și Organizația „Salvați Copiii”. și Organizația „Salvați Copiii” folosește banii pentru dotarea cu echipamente medicale performante a maternităților din România și dezvoltarea programelor de suport parental adresate familiilor din comunitățile defavorizate. În fiecare an pierdem aproximativ 1.500 de nou-născuți. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. „Cu sprijinul susținătorilor noștri am reușit lucruri minunate: am dotat 88 de maternități, din 41 de județe, cu aparatură medicală performantă și am asigurat astfel supraviețuirea a peste 42.000 de nou-născuți. În România, un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 6 ore. 20.000 de copii se nasc înainte de termen anual. Ei pot fi salvați cu aparatură modernă. Ajută-ne să îi salvăm!”, spun reprezentanții asociației.

Citiți mai multe despre cele trei ONG-uri acreditate aici:

BRAȘOV. Cum puteți hrăni, fără nici un leu în plus, cel puțin un om sărman

BRAȘOV. În 2019 puteţi redirecţiona 3,5% pentru Hospice, din impozitul pe venit

BRAȘOV. 100 de bebeluși primesc „Primul zâmbet”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare