Expres

Turnul virtual de control al Aeroportului Brașov prinde contur

Turnul virtual de control al Aeroportului Brașov prinde contur. La Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad, din cadrul ROMATSA, au fost livrate mai multe componente ale acestuia. Sunt echipamente pe care producătorul suedez Saab le-a fabricat pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Prin contractul „Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav/ Realizarea infrastructurii fizice şi dotarea acesteia cu echipamente specifice”.

O comisie s-a deplasat la Arad, pentru recepţia cantitativă a echipamentelor pentru sistemele RVT (Remote Virtual Tower), VREC (Voice Recorder). Comisia fiind formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai firmei supervizează contractul. Este vorba despre 21 de tipuri de componente, rack-uri, console, servere, monitoare, difuzoare, decodoare, calculatoare etc., totalizând 72 de bucăţi.
Acestea vor fi instalate de specialiştii Saab în spaţiul special alocat în sala operaţională din cadrul Centrului de Dirjare Arad. Aici au fost prevăzute patru posturi de operare pentru dirijarea la distanţă a traficului pe Aeroportul Braşov.
Comunicarea între echipamente este asigurată cu ajutorul unei infrastructuri de reţele „îngropate” în podeaua casetată a sălii operaţionale. La realizarea acesteia se lucrează de o lună.

„Printre echipamentele livrate se regăsesc monitoarele care vor reda imaginile de la Aeroportul Braşov şi serverele pentru stocarea datelor pe care le furnizează sistemele de radionavigaţie instalate pe amplasamentul de la Ghimbav – date meteorologice, comunicaţii şi imagini video -, care sunt decodificate, prelucrate şi stocate la Arad. Aparatura care urmează să fie instalată la DSNAR Arad va asigura recepţionarea datelor de la Aeroportul Braşov, decodificarea şi prelucrarea lor, precum şi comunicarea dintre controlorii de trafic şi piloţi”.

Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”

Punerea în funcţiune se va realiza odată cu operaționalizarea întregului sistem privind serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Braşov.

Montarea echipamentului de radionavigaţie ILS

Pe de altă parte, la Ghimbav s-a terminat instalarea, pe platforme special construite, a componentelor echipamentului de radionavigaţie ILS. Instrument Landing System (ILS). Acesta e fabricat de producătorul italian Thales.
ILS înseamnă sistem de navigație bazat pe emițătoare radio ce furnizează avionului direcția și panta nominală de coborâre spre pistă.
Cu ajutorul lui se realizează aterizarea în siguranță în condiții de zbor instrumental. Asta, în cazul unui plafon de nori coborât sau al unei vizibilități scăzute, cauzată de ceaţă, ploi sau ninsori.
În alcătuirea sa intră două echipamente de ghidare independente:
– un echipament de direcție (Localizer – LOC sau LLZ), un sistem de antene situate în axul pistei, dincolo de capătul acesteia,
– un echipament de pantă (Glide Slope – GS sau Glide Path – GP), sistem de antene plasat în lateralul pistei, în zona punctului de luare a contactului cu pista.

„Contractul privind serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, construirea clădirii de contingenţă şi dotarea cu echipamente specifice este implementat în condiţii foarte bune. Avem echipamentul de radionavigaţie ILS deja montat, echipamentul DVOR a fost adus la Ghimbav şi este în procedură de instalare, iar echipamentul pentru măsurarea distanței DME (Distance Measuring Equipment), urmează să fie livrat la amplasament. De asemenea, clădirea de contingenţă a ajuns în fază avansată de construcţie. Mă bucur că înregistrăm progrese şi în ceea ce priveşte turnul virtual de control, ale cărui echipamente au început să fie livrate la Centrul de Dirijare a Traficului Aerian Arad. Facem toate demersurile necesare pentru a respecta graficul activităţilor privind operaţionalizarea Aeroportului”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Termenul rămâne iunie 2023

Șeful administrației județene a reiterat faptul că, din datele actuale, în iunie 2023, Aeroportul va deveni operațional.

„Graficul consolidat al activităţilor privind funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, convenit de Consiliul Judeţean Braşov împreună cu ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română prevede ca la jumătatea lunii iunie 2023 acest obiectiv să fie operaţional. În cazul în care pe parcursul implementării proiectului vor interveni situaţii de natură să modifice asumat, le vom comunica de îndată”.

Pe de altă parte, într-un proiect de HG este stipulat termenul decembrie 2023.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button