Expres

Trei sărbători pe 1 ianuarie

Trei sărbători pe 1 ianuarie

1 ianuarie este a opta zi de la Nașterea Domnului (Crăciunul). Și este o zi cu puternice semnificații creștine: sunt prăznuite Tăierea Împrejur după trup a Domnului/Circumcizia și denumirea pruncului Iisus – în Bisericile Apostolice, la fel și în bisericile evanghelice. Acesta este cel de-­al doilea praznic împărătesc (sărbătoare închinată Mântuitorului Iisus Hristos) al anului bisericesc ortodox (început în 1 septembrie). În tradiția romano-catolică, această zi este dedicată Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Din 1982 a fost declarată de Vatican drept Ziua Mondială a Păcii. 
În tradiţia populară este numită și Crăciunul Mic sau Fratele Crăciunului, fiind, de asemenea, așa cum se știe, Anul Nou civil. De altfel, timp de sute de ani, pentru creştini, sărbătoarea Crăciunului a coincis cu cea a Anului Nou. Delimitarea între sărbătoarea religioasă şi cea strict calendaristică – Anul Nou pe 1 ianuarie – avea să se facă treptat, începând cu secolul al XIII-lea.

S-a supus Legii Vechiului Testament

Trei sărbători pe 1 ianuarie. Tăierea Împrejur după trup a Domnului este cel de-­al doilea praznic împărătesc al anului bisericesc ortodox (început în 1 septembrie). Tăierea împrejur a pruncului dumnezeiesc a avut loc după opt zile de la naştere, potrivit Legii Vechi, când i S-a pus numele Iisus, aşa cum vestise îngerul Gavriil înainte de zămislirea Lui în pântecele Fecioarei: „Şi când s­-au împlinit opt zile, ca să-­L taie împrejur, I­-au pus numele Iisus, cum a fost numit de înger, mai înainte de a se zămisli” . Evenimentul are două semnificaţii.
În primul rând faptul că Mesia, aşa cum remarca şi Sfântul Apostol Pavel, S­-a supus Legii Vechiului Testament, primind să fie tăiat împrejur, gest care reprezenta legământul făcut de Dumnezeu cu Avraam şi prin el cu poporul evreu, dar şi împlinind legea „în duh şi adevăr”. Astfel, pe de o parte, „Iisus Hristos S­-a făcut slujitor al tăierii împrejur pentru adevărul lui Dumnezeu ca să se întărească făgăduinţele părinţilor”.
 Pe de altă parte, tăierea împrejur a Noului Legământ se face prin Hristos şi devine o moarte fără păcat şi o înviere în Hristos, săvârşită prin Botez: „Întru care ce sunteţi tăiaţi împrejur, cu tăiere împrejur nefăcută de mână, prin dezbrăcarea de trupul păcatelor cărnii întru tăierea împrejur a lui Hristos, fiind îngropaţi prin Botez împreună cu El, întru care aţi fost înviaţi împreună prin credinţa în puterea lui Dumnezeu”.

Punerea numelui Iisus

În al doilea rând, o dată cu tăierea împrejur, Pruncul Sfânt a primit un nume cu adânci semnificaţii pentru mântuirea neamului omenesc. Când spunem „Iisus” facem o mărturisire de credinţă, pentru că acesta este „singurul nume dat printre oameni în care să ne mântuim” (Fapte, 4.12). De aceea, numele Lui este „mai presus de orice nume pentru că în numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt”. Praznicul este generalizat din veacul al V­-lea, în ziua în care păgânii serbau pe zeul Ianus (al păcii, al războiului şi al începutului de an), coincizând şi cu sfârşitul saturnaliilor la romani, al serbărilor lui Dionysos la greci, care au inspirat apoi Revelionul.

Sfântul Vasile cel Mare

Trei sărbători pe 1 ianuarie.Tot în această zi, este prăznuit Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai mari dascăli şi ierarhi ai Bisericii, arhiepiscopul Cezareei şi Capadochiei. Ziua a fost fixată în amintirea faptelor cu care acest mare sfânt şi­-a ilustrat activitatea de arhipăstor.
Sf. Vasile s­-a născut în anul 330, într­-o familie evlavioasă, de la care a primit o educaţie aleasă. Desăvârşită apoi în şcolile vremii din Cezareea Capadochiei, Constantinopol, Atena, unde îl cunoaşte pe Sf. Grigorie de Nazianz. Din 355 profesează retorica, se botează, renunţă la avere, intră în monahism, călătoreşte în Siria, Palestina, Mesopotamia. La întoarcere, se retrage cu prietenul său pe malul râului Ires, unde înfiinţează o mănăstire. Este hirotonit în anul 364 şi ales episcop al Cezareei în anul 370.
S-­a remarcat prin activitatea sa în ceea ce se numeşte astăzi asistenţa socială, înfiinţând în Cezareea numeroase aşezăminte: azile, ospătării, case pentru reeducarea fetelor decăzute, şcoli tehnice şi un spital pentru leproşi, numite generic „vasiliade”.
Printre scrierile Sf. Vasile cel Mare se numără „Contra lui Eumoniu”, „Despre Sfântul Duh”, „Hexameironul”, „Către tineri”. În colaborare cu Sf. Grigorie de Nazianz a scris „Filocalia” şi a alcătuit „Regulile vieţii monahale mari şi mici”.
Liturghia întocmită de Sf. Vasile cel Mare de oficiază doar pe 1 ianuarie şi de alte nouă ori pe an. După slujbă, în mănăstiri se citesc Molitvele Sf. Vasile cel Mare, socotite drept cele mai puternice rugăciuni de dezlegare (exorcizare) şi apărare.
Pomenirea Sf. Vasile cel Mare a început să se facă în această zi de la sfârşitul veacului al IV­-lea şi el mai este sărbătorit şi în 30 ianuarie, ziua Sfinţilor Trei Ierarhi.
Totodată, calendarul bisericesc înscrie în 1 ianuarie şi Anul Nou civil, pentru care creştinii sunt îndemnaţi să se roage şi „să pună început bun”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
2 zile în urmă

Nu am citit articolul că este chiar neinteresant. Dar uitați alte trei știri mult, mult mai interesante: știți cu cât s-au mărit cheltuielile cu atârntorii anul trecut? Aproape 24%!!!câți bani mai consumă SRI? 1,1 miliarde, locul II în Ioropa după… Citeşte mai mult »

Ultima modificare a 2 zile în urmă de către Barbu Gh.
Back to top button