Expres

Tradiții și superstiții de Anul Nou

 

Mai mult sau mai puţin superstiţioşi, oamenii au crezut întotdeauna că felul în care începi noul an influenţează decisiv modul cum îţi merge pe parcursul acestuia.

* Banii: Se spune că, la sfârşitul anului, este bine ca tot omul să aibă datoriile plătite, pentru ca în anul care urmează să nu fie nevoit să scoată mulţi bani din buzunare. În prima zi a anului nu este bine să împrumuţi bani, deoarece se spune că vei da bani tot anul. Tot în noaptea dintre ani este bine să ai bani la tine, astfel vei avea bani tot anul.

* Mâncarea: Pentru noaptea dintre ani nu se găteşte mâncare din carne de pasăre, deoarece aşa cum găina scormoneşte în pământ şi-l împrăştie, tot aşa se risipesc norocul şi bunăstarea casei. În schimb, aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte ori peşte, ca să te strecori ca el printre necazuri.

* Casa: Pe 1 ianuarie este bine ca în case să intre „semănătorii”. Aceştia aruncă cu grâu sau cu orez în toate încăperile, pentru ca familia-gazdă să aibă parte de un an prosper. În prima zi din Noul An nu se mătură, nici nu se adună grâul sau orezul, pentru a nu atrage sărăcirea casei. Lăsaţi uşa, geamul şi dulapurile deschise în noaptea de Anul Nou. Prima zi din noul an trebuie să vă găsească în curăţenie deplină, deci e bine ca înaintea anului nou să faceţi curăţenie şi în cele mai ascunse unghere.

* Oaspeţii: Primul om care va trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc, la fel şi prima persoană care va suna sau va bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care va intra în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.

* Plante magice: Pentru a asigura norocul, prosperitatea şi sănătatea, oamenii îşi împodobesc casele cu plante considerate magice, pe lângă bradul care are la români o îndelungată tradiţie fiind şi vâscul.

* Nu trebuie să aruncaţi nimic din casă în zi de An Nou, nici măcar gunoiul! E bine să vă intre cineva sau ceva în casă în prima zi din anul nou, nu să iasă!

* Spălatul: Dacă faci baie în ziua de Crăciun vei fi curat tot anul, dar nu este bine să te speli în prima zi a anului nou; se mai spune că nu este bine ca între Crăciun şi Anul Nou să coşi, să tricotezi sau să speli rufe. Pe de altă parte, alte superstiţii spun că este bine să faci baie în prima zi a anului ca să fii tot anul curat şi nu trebuie să intri în noul an cu rufele nespălate. În dimineaţa de 1 ianuarie se pun bani de argint în apa cu care se spală membrii familiei.

* Îmbrăcămintea: Este bine ca pe 1 ianuarie să purtaţi ceva nou. Culoarea cea mai aducătoare de noroc şi pe care este bine să o purtaţi în noaptea de Anul Nou este roşu.

* Este bine ca în seara de Anul Nou să laşi o lumină aprinsă până a doua zi, se spune că vei avea tot anul luminat. Se mai spune că cine va dormi în Ziua de Sfântul Vasile, prăznuit pe 1 ianuarie, va fi tot anul somnoros. Este semn rău dacă strănuţi în seara de Anul Nou, la fel şi dacă spargi ceva.

* Obiecte: Acel obiect pe care îl ţii în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ţii bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, dacă îţi ţii iubita de mână, îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână, va fi un an vesel.

* Vremea: dacă începutul lunii decembrie va fi geros, bătrânii spun că aşa va fi vremea zece săptămâni înainte; când câinii latră la lună, se anunţă ger mare; dacă iarna aceasta este grea, anul ce urmează va fi un an mănos; zăpada multă şi gerul din decembrie vestesc grâu şi bucate din belşug; zăpada multă de pe pomi vesteşte muguri puţini pe pomi în primăvară; dacă luna ianuarie va fi caldă, atunci anul ce urmează nu va fi mănos.

* Este bine ca de Anul Nou să îţi pui o dorinţă, ai şanse mari să se îndeplinească.

* Noul an trebuie să te prinda cu masa plină (inclusiv farfuriile mesenilor), cu paharul umplut şi cu bani în buzunar. Doar aşa îţi va merge din plin.

* Aduce ghinion să pui pe perete calendarul înainte ca noul an să înceapă şi să întorci fila de calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie.

* După unii, cioburile din noaptea de Revelion sunt menite să „spargă” anul vechi, cu tot ghinionul şi toate relele sale; după alţii, e e semn rău să spargi ceva în noaptea de Anul Nou.

* Faceţi ceva – cât de mic – care are legatură directă cu munca dv. în prima zi a noului an pentru a vă merge bine la serviciu tot anul.

* Faceţi mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (clopoţei, petarde etc). Nu înjuraţi şi nu folosiţi cuvinte urâte în ajun de An Nou.Nu plângeţi în prima zi a noului an.

* Ai noroc în această perioadă dacă: răstorni cutia cu chibrituri, dacă verşi vin pe masă, dacă îţi ţiuie urechea, dacă dai de pomană, dacă atingi cocoaşa unui cocoşat.

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button