Tot ce trebuie să știi despre etapele tratamentului ortodontic
În ziua de astăzi, să obții o dantură perfect simetrică a devenit un lucru din ce în ce mai accesibil pentru tot mai multe persoane. Purtarea unui aparat ortodontic este un motiv de mândrie, care arată că te preocupă sănătatea, dar și estetica zâmbetului tău. Însă, înainte de a face acest pas, este indicat să te programezi mai întâi pentru o consultație la o clinică stomatologică, unde medicul ortodont îți va spune ce opțiuni de tratament ai.
Indiferent de clinica către care te îndrepți, este necesar să știi că tratamentul ortodontic este unul complex, care se poate întinde pe durata a trei ani, timp în care vei merge regulat la consultații. Află de mai jos ce presupune fiecare etapă a tratamentului ortodontic.
Etapa 1: Pregătirea pentru tratament
În prima etapă, va trebui să faci mai multe vizite la cabinet pentru a vă pregăti atât tu, cât și medicul ortodont, pentru începerea tratamentului propriu-zis.
Realizarea unei radiografii dentare
După ce ai fost la prima consultație și medicul a evaluat poziția actuală a dinților tăi, cât și starea lor de sănătate, îți va solicita să faci o radiografie dentară. Cu ajutorul ei, se pot vedea rădăcinile dinților și oasele maxilarelor, dar și alte posibile afecțiuni deloc vizibile cu ochiul liber, care necesită tratament înainte de montarea aparatului. Poți face o radiografie dentara in Brasov la centre specializate, unde vei primi rapid rezultatul, astfel încât să salvezi timp.
Programarea la cea de-a doua consultație
După realizarea radiografiei, este necesar să te programezi pentru a doua consultație. Atunci, medicul va stabili un diagnostic în funcție de ce arată radiografia și va realiza o scanare intraorală 3D în vederea pregătirii unui plan de tratament detaliat.
Prezentarea planului de tratament
Odată ce planul de tratament este gata, medicul te va contacta pentru o nouă consultație, în care îți va prezenta în detaliu opțiunile de tratament cele mai potrivite pentru diagnosticul tău. Tot în acest moment vei decide pentru ce tip de aparat să optezi: ceramic, metalic, Invisalign sau lingual. Pretul unui aparat dentar in Brasov variază în funcție de clinică, dar și de materialul din care alegi să fie realizat. În general, cele metalice sunt cele mai avantajoase la preț, iar cele linguale sau din safir sunt cele mai costisitoare, dar și mult mai estetice. Tot la această întâlnire, medicul îți va explica ce implică fiecare etapă a tratamentului și îți va răspunde la întrebările pe care le ai. În cazul anumitor pacienți, în special cei tineri, poate fi necesară procedura de expandare înainte de montarea aparatului, care ajută la lărgirea maxilarului pentru ca toți dinții să aibă loc pe arcade. Dacă te regăsești la vârsta adultă, expandarea nu mai este posibilă și poate fi înlocuită de extracția unor dinți, pentru rezolvarea problemei de supraaglomerare.
Montarea separatoarelor
Cu aproximativ o săptămână înainte de montarea aparatului dentar, trebuie să te prezinți din nou la medic pentru o igienizare completă și pentru aplicarea separatoarelor. Acestea se prezintă sub forma unor benzi de cauciuc plasate în jurul dinților din spate cu scopul creării de spațiu pentru plasarea inelelor metalice pe dinții de ancorare.
Etapa 2: Tratamentul propriu-zis
Această etapă reprezintă faza activă a tratamentului tău ortodontic, adică cea în care vei purta aparatul dentar pentru alinierea dinților.
Montarea aparatului dentar
Procesul de montare a aparatului începe prin îndepărtarea separatoarelor montate inițial. Apoi, medicul pregătește fiecare dinte, înainte de aplicarea brackeților pe suprafața fiecăruia. După această procedură, vor fi introduse arcadele. La sfârșit, ți se va arăta cum să ai grijă igiena orală de la acel moment, pentru că vei fi mult mai expus la apariția cariilor și tartrului. După ce ai aparatul dentar montat, va trebui să te prezinți regulat la ortodont pentru ajustări, astfel încât dinții să se deplaseze în direcția dorită.
Corectarea mușcăturii
Unul dintre obiectivele tratamentului ortodontic, dincolo de obținerea unei danturi perfect drepte, este și rezolvarea problemelor funcționale. În general, atunci când dinții tăi sunt strâmbi, nici mușcătura nu este una bună și corectă, motiv pentru care riști să dezvolți tulburări de masticație și afecțiuni dentare precum parodontita. Tot în această etapă, medicul se concentrează și pe închiderea spațiilor lăsate în urma extracțiilor dentare cu ajutorul elasticelor, arcurilor sau chiar implanturilor.
Ajustarea fină a danturii și îndepărtarea aparatului
Ultima etapă a tratamentului ortodontic propriu-zis va fi dedicată îndreptării și ajustării fine a alinierii și mușcăturii. Chiar dacă, privind cu ochiul liber, dantura ta pare perfectă față de cum era înainte de aplicarea aparatului dentar, medicul poate observa dizarmonii fine pe care le va corecta în ultimele luni ale tratamentului. În ziua îndepărtării aparatului dentar, medicul va recomanda montarea unui aparat de contenție sau mobil pe una sau ambele arcade, cu care se asigură că dinții rămân în poziția dorită.
În ceea ce privește scoaterea aparatului ortodontic, procedura este una destul de rapidă, cea mai mare parte din timp fiind alocată îndepărtării adezivului și lustruirii dinților.
Etapa 3: După tratament
La aproximativ două zile după îndepărtarea aparatului dentar, va trebui să revii la clinică pentru ridicarea și montarea aparatului de contenție. Acesta va trebui purtat pe toată durata zilei, minimum trei luni, timp în care gingiile și dinții se stabilizează. După această perioadă, medicul îți va face o evaluare la care va stabili cât și în ce perioadă a zilei este necesar să mai utilizezi aparatul de contenție. Indiferent de cât de complex a fost tratamentul pe care l-ai urmat, timp de cel puțin un an, este necesar să te prezinți la ortodont o dată la trei luni pentru verificarea stării, cât și poziționării dinților, deoarece fără o supraveghere constantă, dantura riscă să se întoarcă în punctul din care a plecat inițial.
Așadar, dacă ai luat decizia de a-ți îndrepta dantura cu ajutorul unui tratament ortodontic, este bine să aveți în vedere că pentru a obține rezultatele dorite, este necesar să investești timp în această direcție și să respecți programările lunare necesare.
Sursa: Freepik
P
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.