The Economist: „Ordinea internațională liberală se destramă încet”
The Economist: „Ordinea internațională liberală se destramă încet”.
„La prima vedere, economia mondială pare rezilientă și încrezătoare. America a prosperat chiar și în timp ce războiul său comercial cu China s-a intensificat. Germania a rezistat pierderii aprovizionării cu gaz rusesc fără să sufere un dezastru. Războiul din Orientul Mijlociu nu a generat un șoc petrolier. Rebelii Houthi care lansează rachete în Marea Roșie nu au afectat aproape deloc fluxul global de bunuri. Ca procent din PIB-ul mondial, comerțul s-a redresat după pandemie și se prognozează că va crește sănătos în acest an”, a constatat The Economist.
Potrivit analizei jurnalului britanic, se observă, însă, fragilitatea economiei globale: „Un număr îngrijorător de mare de factori declanșatori ar putea provoca o coborâre în anarhie… Sancțiunile sunt utilizate de patru ori mai mult decât în anii 1990. America a impus recent sancțiuni «secundare» entităților care sprijină armata Rusiei. Se desfășoară un război al subvențiilor, pe măsură ce țările încearcă să copieze sprijinul vast al statului chinez și american pentru producția verde. Deși dolarul rămâne dominant și economiile emergente sunt mai reziliente, fluxurile globale de capital încep să se fragmenteze”.
The Economist: „Ordinea internațională liberală se destramă încet”
De asemenea, s-a subliniat că „instituțiile care au protejat vechiul sistem fie sunt deja desființate, fie își pierd rapid credibilitatea. Organizația Mondială a Comerțului împlinește 30 de ani anul viitor, dar stă în stagnare, din cauza neglijării americane. Fondul Monetar Internațional este cuprins de o criză de identitate… Consiliul de Securitate al ONU este paralizat. Iar instanțele supranaționale, precum Curtea Internațională de Justiție, sunt tot mai des folosite ca arme de către părțile aflate în conflict… Din nefericire, istoria arată că sunt posibile colapsuri mai profunde și mai haotice, iar acestea pot lovi brusc odată ce începe declinul… Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, cu viziunea sa de tip sumă-zero, ar continua eroziunea instituțiilor și a normelor. Apoi, războiul deschis între America și China pentru Taiwan sau între Vest și Rusia ar putea provoca o prăbușire uriașă”.
Ziarul citat a mai specificat în finalul articolului de opinie: „Țările cu venituri medii, precum India și Indonezia, care speră să-și croiască drum către bogăție prin intermediul comerțului, exploatează oportunitățile create de fragmentarea vechii ordini, dar vor depinde în cele din urmă de menținerea integrării și previzibilității economiei globale. Iar prosperitatea multor părți ale lumii dezvoltate, în special a economiilor mici și deschise, precum Marea Britanie și Coreea de Sud, depinde în întregime de comerț. Susținută de o creștere puternică în America, poate părea că economia mondială supraviețuiește tuturor provocărilor. Nu poate!”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Muricania, KAPUT, Vestul, KAPUT! COLONIALISMUL, KAPUT!
ALTE ȚĂRI VOR CONDUCE LUMEA.ȚĂRI DIFERITE TOTAL DE CEEA CE SUNTEM NOI, IOROPENII. CHINA, INDIA ȘI RUSIA, CU PRECĂDERE CHINA, VOR FI NOII STĂPÂNI!