Expres

Tată și fiică, în duet la Sala Patria

Tată și fiică, în duet la Sala Patria.

Tată şi fiică, violoniştii Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru revin în această lună, pentru al doilea an împreună, cu Turneul Naţional „Vioara lui Enescu 2023” în oraşe şi sate din România. La Braşov vor ajunge astăzi la Sala Patria, unde se vor auzi cele două viori Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, şi vioara Paul Kaul, creată special pentru George Enescu.
În sălile de concert din oraşe, respectiv, la Iaşi, Deva, Braşov şi Bucureşti, celor doi violonişti li se va alătura renumitul pianist brașovean Horia Mihail, alături de care Gabriel Croitoru a început seria concertelor din Turneul Naţional „Vioara lui Enescu la sate” acum mai bine de un deceniu: „Sunt 11 ani de când ducem muzica clasică şi vioara lui Enescu în oraşele şi satele din România. Vreau să-mi exprim plăcerea de a cânta în compania fetei mele, Simina Croitoru, care, iată, pentru al doilea an alături de mine în acest turneu, se dovedeşte o importantă continuatoare a tradiţiei violonistice româneşti ce provine de la maestrul George Enescu. Vă aşteptăm cu drag la aceste recitaluri, unde, împreună cu prietenul şi solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio, Horia Mihail, vom încerca să vă transpunem într-o altă lume, una mai bună, sperăm noi”, a spus Gabriel Croitoru.
Acesta va cânta pe celebra vioară Guarneri del Gesù, supranumită Catedrala, care i-a aparţinut lui George Enescu. Compozitorul român a fost posesorul unui instrument Stradivari (cel mai strălucit şi mai scump constructor de viori din lume) dar a respins această „comoară”, preferând un Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covârşitoare, în schimb, are o mlădiere extraordinară care are darul să mă încălzească
Simina Croitoru va cânta pe vioara Paul Kaul, pe care acesta a creat-o special pentru George Enescu. Denumită modelul George Enescu sau „vioara tenor”, a fost creată ca vioară personalizată, pornind de la dimensiunile şi formatul mâinii stângi a compozitorului. Violonista Simina Croitoru are forma mâinii potrivită pentru a folosi acest celebru instrument, mai mare decât o vioară obişnuită.
Cele două instrumente au fost puse la dispoziţie şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.
Programul acestei ediţii cuprinde exclusiv duete violonistice, cei doi interpreţi aflându-se în permanenţă pe scenă împreună, acompaniaţi sau nu la pian de Horia Mihail, seara cuprinzând lucrări sau aranjamente semnate de Dmitri Șostakovici, Nicolas Louis, Hubert Bauersachs, Edmund von Weber, Carl Kämmerer sau Moritz Moszkowski.
Biletele pentru evenimentul din Braşov se găsesc la casieria Filarmonicii Braşov sau online pe bilet.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button