Suntem chemați din nou la urne / Unde putem vota duminica asta / Cine cere votul brașovenilor
Suntem chemați din nou la urne / Unde putem vota duminica asta / Cine cere votul brașovenilor
Românii sunt aşteptaţi la urne, din nou, duminică. La scrutinul din 1 decembrie 2024 se aleg membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7.00 și 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
În străinătate, votul a început de astăzi.
Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente, în judeţul Braşov sunt înscrişi pe liste 523.256 de alegători, pentru care au fost au fost amenajate 467 de secţii de votare.
În judeţul Braşov, în cursa pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 s-au înscris 21 de partide şi un candidat independent. Brașovul are alocate patru locuri în Senat și nouă în Camera Deputaţilor.
În județul Brașov, în total, 80 de candidați se luptă pentru un loc în Senatul României, din partea a 21 de partide.
De asemenea, în total, în județul Brașov, sunt înscriși 227 de candidați se luptă pentru locurile din Parlamentul României, din partea a 40 de partide, alianțe și organizații de minorități naționale.
Singurul candidat independent este trecut la poziția 41.
Lista de candidați și buletinul de vot pentru alegerea senatorilor, în județul Brașov
Lista de candidați și buletinul de vot pentru alegerea senatorilor, în județul Brașov
Unde putem vota
La alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.
Altfel spus, puteți vota doar la secția de votare la care sunteți arondat în localitatea de domiciliu sau la o secție, dar numai dintr-o altă localitate din județ.
Accesați registrul electoral, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.
Astăzi se poate cere urna mobilă
Cetățenii care din cauza unei boli sau a unei invalidități nu se pot prezenta fizic într-o secție de votare pentru a-și exercita dreptul la vot la alegerile prezidențiale 2024 și alegerile parlamentare 2024 pot cere urna mobilă. Solicitarea pentru urna mobilă trebuie făcută în ziua dinaintea votării, adică astăzi, la secția de votare unde persoana respectivă este arondată,.
Pentru a depune cerere pentru urna specială, alegătorii trebuie să prezinte dovezi că nu se pot deplasa într-o secție de votare. Cererea privind solicitarea urnei mobile trebuie să conțină: data când a fost înaintată cererea; semnătura alegătorului care solicită urna mobilă; numele și prenumele alegătorului; codul numeric personal și seria și numărul actului de identitate al alegătorului; domiciliul alegătorului care nu se poate deplasa la secția de votare; adresa la care se solicită prezența urnei mobile; numărul de telefon al alegătorului care solicită urna mobilă (neobligatoriu).
Solicitarea urnei mobile poate fi depusă de către orice aparținător, cu excepția celor care au calitatea de candidat sau sunt căsătoriți sau sunt rude până la gradul al doilea, inclusiv, cu un candidat.
Cererea trebuie să aibă alăturate copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.
În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înştiinţat de către preşedintele biroului electoral judeţean, al biroului electoral al sectorului sau municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă solicitarea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.