Expres

Studenții, exerciții militare în Letonia

 

Pe fondul crizei ucrainene, Ministerul leton al Apărării ia în considerare introducerea unor exerciții militare pentru studenți, la început pe bază de voluntariat, urmând ca acestea să devină ulterior obligatorii.

Letonia plănuiește să lanseze un program de exerciții militare voluntare pentru studenți, deoarece micul stat baltic este îngrijorat de o potențială amenințare militară reprezentată de vecina Rusie, a declarat ministrul Apărării, Raimonds Vejonis. El a precizat că măsura este necesară pentru „a răspunde crizei ucrainene, pe care republicile baltice o percep ca pe o amenințare militară a Rusiei”. Inițiativa se bucură de susținerea universităților și a studenților.

Statele baltice se tem de efectul de contagiune al crizei din Ucraina și iau măsuri preventive pentru a combate o eventuală agresiune a Moscovei sau unele manevre de destabilizare. Nervozitatea Estoniei, Letoniei și Letoniei a căpătat noi proporții după ce mai mulți actuali sau foști oficiali, precum Anders Fogh Rasmussen, până de curând șef al NATO, a apreciat că țările baltice sunt următoarele ținte ale lui Vladimir Putin.

Recent, Parlamentul lituanian a aprobat inițiativa președintelui Dalia Grybauskaite privind introducerea temporară a serviciului militar obligatoriu. Aproximativ 3.500 de bărbați vor fi recrutați în fiecare an.

Tot pe flancul Estic al NATO, în Polonia, rezerviștii au fost convocați pentru a participa la exerciții militare. Totodată, un număr crescând de polonezi se alătură detașamentelor paramilitare de voluntari cu scopul de a urma o pregătire militară de bază astfel încât să-și poată apăra țara în eventualitatea unei invazii rusești.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button