Studenți brașoveni se pregătesc să fie mentori pentru copiii migranți și refugiați din Brașov
Studenți brașoveni se pregătesc să fie mentori pentru copiii migranți și refugiați din Brașov
„Language Buddy” (Prieten de limbaj) este titlul proiectului lansat de Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov și Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Transilvania din Brașov, dedicat studenților și copiilor migranți și refugiați (12–17 ani) din Brașov. Proiectul își propune să faciliteze accesul tinerilor din familii de migranți și refugiați la activități de învățare non-formală a limbii române, oferind, în același timp, studenților oportunitatea de a-și dezvolta competențele pedagogice și interculturale.
Prin implicarea în acest proiect, tinerii migranți și refugiați își vor consolida cunoștințele de limba română, iar studenții își vor exersa abilitățile de mentorat, contribuind la crearea unui mediu incluziv și solidar în comunitatea brașoveană.
„Language Buddy” este un model aplicat simultan în opt țări europene (Grecia, Italia, România, Bulgaria, Spania, Portugalia, Malta și Austria) și are la bază schimbul intercultural și formarea studenților în tehnici inovatoare de predare.
Prin acest proiect se dorește îmbunătățirea accesului la activități de învățare non-formală și informală a limbii române, creșterea competențelor pedagogice și interculturale, promovarea schimbului intercultural și a incluziunii sociale, precum și îmbunătățirea cooperării dintre ONG-uri și instituții publice.
Deja au avut loc două sesiuni de informare, la care au participat 100 de studenți ai Universității Transilvania. Dintre aceștia, 70 s-au înscris deja pentru a deveni mentori în cadrul proiectului.
Din februarie 2025, studenții înscriși vor urma un curs de formare special, care va acoperi subiecte precum pedagogia interculturală, metode de învățare non-formală, înțelegerea interculturală și dialogul în educație, instrumente digitale, arta ca instrument de dialog intercultural și organizarea sesiunilor de mentorat cu ajutorul platformei electronice „Language Buddy”..
Din septembrie 2025, studenții își vor pune în practică noile cunoștințe, oferind suport lingvistic și cultural copiilor migranți și refugiați din Brașov.
Proiectul „Language Buddy” este implementat de un consorțiu condus de Universitatea din Macedonia, format din 16 organizații (8 ONG-uri și 7 universități) din Grecia, Italia, România, Bulgaria, Spania, Portugalia, Malta și Austria. Acesta a început la 1 martie 2024, are o durată de 26 de luni și un buget total de 1.366.713,14 €, cofinanțat de Comisia Europeană prin programul AMIF (Fondul pentru Migrație, Azil și Integrare).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Mai pupați mult in dos pe hukra?
Nu poti sa faci si tu un efort si sa nu mai fii prost?
Eu cand aud de politicile DEI, oengeuri, Green Deal etc., ies din parametri, pierd garantia adica ma apuca toti dracii.