Stresul termic poate duce la moartea animalelor, atenţionează inspectorii sanitar-veterinari
Având în vedere temperaturile polare înregistrate în ultimele zile, reprezentanţii Autorităţii Sanitare Veterinare au venit cu o serie de recomandări menite să asigure bunăstarea animalelor, atât în adăposturi, cât şi atunci când sunt transportate sau sunt scoase la vânzare.
Astfel, crescătorilor de animale li se aminteşte că trebuie să asigure un adăpost corespunzător şi să ofere cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ.
„La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă sau DSVSA local (n.r. în judeţul nostru, DSVSA Braşov). De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligaţi să anunţe de urgenţă primăria sau DSVSA local pentru a fi luate măsurile necesare”, au atenţionat reprezentanţii ANSVSA.
Aceeaşi atenţie trebuie să o acorde şi braşovenii care au animale de companie.
Simptomele stresului termic
În cazul transportatorilor de animale vii, recomandarea principală este să nu pornească la drum în condiţii cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar. În cazul în care nu pot amâna plecarea, transportatorii trebuie să verifice dacă există condiţii adecvate de microclimat în mijlocul de transport, hrană şi sursă de apă potabilă.
„La temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maxima de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică”, au subliniat specialiştii.
Frigul poate cauza apariţia stresului termic, motiv pentru care se impune inspectarea animalelor la intervale regulate în timpul călătoriei şi totodată identificarea simptomelor acestuia (frisoane, horipilaţie – se ridică părul/blana, îngrămădire – pentru a conserva căldura, letargie şi colaps, conform ANSVSA. Este de menţionat faptul că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute.
Şi organizatorii târgurilor trebuie să respecte anumite reguli, în această perioadă, pentru a nu pune în pericol sănătatea animalelor, cel mai important lucru fiind să asigure padocuri suficient de spaţioase şi prevăzute cu zone de adăpostire.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.