Expres

Steagul Ucrainei, din nou pe Tâmpa și Primărie

Steagul Ucrainei, din nou pe Tâmpa și Primărie.
Literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în această seară în culorile albastru și galben, în semn de solidaritate cu Ucraina, care marchează în aceste zile două sărbători importante: Ziua Drapelului Național, pe 23 august, și Ziua Independenței, pe 24 august.
Mâine, 24 august, va fi iluminată în aceste culori clădirea Primăriei.
Din păcate, Ziua Independenței Ucrainei coincide și cu împlinirea unui an și 6 luni de la începutul invaziei ruse.

Steagul Ucrainei a fost adoptat oficial pentru prima oară în istorie în 1918. El are benzi orizontale de dimensiuni egale în culorile albastru și galben. Combinația de albastru și galben ca simbol al pământurilor ucrainene provine de la steagul Regatului Galiția-Volhynia, folosit în secolul al XII-lea. Ca steag național, el a fost folosit încă din Primăvara Națiunilor din 1848, când a fost arborat deasupra Primăriei din Lviv. A fost adoptat oficial ca steag de stat pentru prima dată în 1918, de către Republica Populară Ucraineană de Vest, și folosit ulterior de Republica Populară Ucraineană. Când Ucraina a fost inclusă în Uniunea Sovietică, steagul bicolor a fost scos în afara legii. El a fost apoi adoptat provizoriu pentru ceremoniile oficiale în septembrie 1991, după obținerea independenței Ucrainei, înainte de a fi prezentat oficial la 28 ianuarie 1992, de către Parlamentul Ucrainei. Din 2004, Ucraina sărbătorește Ziua Drapelului Național pe 23 august.

Cea de-a doua sărbătoare, Ziua Independenței, este celebrată anual în data de 24 august și este ziua națională a Ucrainei, care marchează adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică, în anul 1991. Declarația de Independență a fost emisă la 24 august 1991 și confirmată prin referendumul din 1 decembrie 1991.

Din 24 februarie 2022, timp de mai multe luni, literele „BRAŞOV” de pe Tâmpa au fost iluminate în culorile steagului național al Ucrainei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. În această perioadă, a mai fost schimbat iluminatul în alte culori, pentru a marca, de exemplu, Ziua Greciei – în alb-albastru, Ziua Ungariei, dar și sărbătorile naționale, inclusiv Unirea Basarabiei cu România – în roșu, gaben și albastru.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
3 luni în urmă

Slava Ukraina!
Bravii soldati ucrainieni de voie, de nevoie, fac ce trebuie facut: raresc septelul asasin rusesc. Datorita agentiei imobiliare ucrainiene in ultimul an jumate multi rusi au devenit proprietari de garsoniere cu usa in tavan.
#hehehe

Back to top button