Spitalul Regional trebuie pornit „local”, înainte să-i expire S.F.-ul
Spitalul Regional trebuie pornit „local”, înainte să-i expire S.F.-ul. Asta susține Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Convingerea sa a fost reiterată la întâlnirea pe care a avut-o, alături de europarlamentarul Cristian Bușoi, cu managerii spitalelor publice din judeţul Braşov. Bușoi, preşedintele Comisiei de industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European şi raportor al programului de sănătate al Uniunii Europene, a fost la Brașov pentru a prezenta oportunităţile de finanţare din bani europene a proiectelor din domeniul sanitar.
„Peste 8 miliarde de euro – fonduri nerambursabile pentru investiţii în sănătate – sunt la dispoziţia României în perioada următoare! Vorbim despre fonduri cuprinse atât în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ale cărui componente destinate domeniului sanitar sunt deja în implementare, cât şi în Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, ale cărui ghiduri de finanţare urmează să fie lansate în dezbatere publică”, a anunțat Cristian Bușoi.
La întâlnire au participat managerii celor cinci instituţii medicale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Braşov – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, directori din cadrul spitalelor Săcele şi Victoria (administrate de primăriile din aceste localităţi), directorul Spitalului CFR Braşov şi cel al Sanatoriului de Nevroze din Predeal (aflat sub autoritatea Ministerului Sănătăţii).
De ce nu se pot reabilita Tractorul și Astra
„A fost o întâlnire fructuoasă, în cadrul căreia am avut-o alături de noi şi pe doamna deputat Cristina Vecerdi – medicul de urgenţe excepţional şi omul căruia îi datorăm multe reuşite în domeniul medical la nivelul Braşovului. Cred cu tărie că sănătatea nu are culoare politică, cred în parteneriatul cu toate autorităţile şi instituţiile publice care pot contribui la dezvoltarea şi modernizarea domeniului sanitar din judeţul Braşov, cred că numai împreună, printr-o colaborare strânsă şi onestă, putem realiza proiecte investiţionale majore”, a mai spus președintele CJ Brașov. El s-a referit la construirea unei clădiri noi pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase – proiect accesat de Primăria Municipiului Braşov în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi finanţat prin PNRR.
Veștea este ferm convins că, pe acest model de colaborare, autoritatea publică judeţeană şi municipalitatea braşoveană „pot şi trebuie să-şi dea mâna atât pentru a rezolva probleme punctuale din sănătate, cum ar fi necesarele lucrări de reabilitare, modernizare şi eficientizare energetică a staţionarelor Astra şi Tractorul”. Președintele CJ a amintit că nu a putut solicita fonduri nerambursabile pentru acestea, din cauza situaţiei juridice. Cele două staționare sunt în proprietatea municipiului Braşov, iar CJ le are în administrare. Astfel, Consiliul Județean nu are baza legală pentru a solicita bani europeni. Soluția ar fi ca, prin hotărâre de Consiliul Local, imobilele să fie transferate CJ.
Proiect prea scump pentru PNRR
Spitalul Regional trebuie pornit „local”, înainte să-i expire S.F.-ul. Tot de colaborare Consiliul Județean – Primăria Brașov este nevoie „şi pentru a pune în operă proiectul Spitalului Regional Braşov, care ar trebui să reprezinte o provocare pentru noi toţi în perioada următoare”, afirmă Veștea.
Șeful administrației județene susține că proiectul – estimat la 500 de de milioane de euro – trebuie pornit din resurse locale.
„Trebuie să avem curajul, ambiţia şi determinarea să pornim acest proiect prin propriile noastre forţe, să gândim strategii şi soluţii financiare pentru a-l implementa, să ne asumăm realizarea Proiectului Tehnic şi obţinerea avizărilor necesare, înainte ca Studiul de Fezabilitate să nu mai fie de actualitate.
Doar astfel proiectul Spitalului Regional Braşov va putea depăşi nivelul retoricii de campanie electorală şi va deveni cu adevărat cel mai important obiectiv investiţional realizat în judeţul nostru”.
Cristian Buşoi a reamintit de ce proiectul Regionalului de la Braşov nu a obţinut finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). „Prin PNRR, România şi-a asumat construirea a 25 de spitale, iar suma pe care o avea la dispoziţie era de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Unităţi mari, regionale, precum cea de la Braşov, sunt greu de «acomodat». Pe bună dreptate, s-a pus o limită de finanţare pe proiect. În plus, pentru marile proiecte era nevoie şi de o cofinanţare. Ar fi fost un efort financiar ce putea trece de 100 de milioane de euro”, a declarat Buşoi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.