Spitalul Regional Brașov. Primăria reia discuțiile cu BERD
Spitalul Regional Brașov. Primăria reia discuțiile cu BERD
Astăzi, 11 decembrie, o delegație a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, condusă de d-na Venera Vlad, a efectuat o vizită la Brașov pentru a discuta cu primarul George Scripcaru despre proiectele demarate de municipalitate în parteneriat cu BERD în urmă cu mai mult timp și despre posibilitățile continuării acestora.
Temele principale ale întâlnirii au fost continuarea derulării proiectului de finanțare și construire a Spitalului Regional și implementarea proiectului de eficientizare a unor clădiri publice.
În cazul spitalului, primarul George Scripcaru a subliniat interesul municipalității de a relua proiectul, mai ales că Brașovul are nevoie de acest spital care să răspundă nevoilor brașovenilor, dar și tuturor cetățenilor din această regiune.
,,Din păcate acest proiect a fost pus într-o stare de așteptare, astfel că acel calendar pe care l-am stabilit cu BERD-ul acum câțiva ani nu mai este de actualitate. Am reluat discuțiile cu reprezentanții BERD, care au finanțat pregătirea documentației și, sper, în curând să reluăm parcursul pe care împreună cu partenerii noștri îl stabiliserăm. Am hotărât împreună cu d-na Venera Vlad ca în următoarea perioadă să avem o serie de discuții pentru identificarea de soluții de cofinanțare a proiectului, iar cel târziu din februarie să reluăm acest parteneriat. Avem indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate aprobate încă din 2021, va trebui să actualizăm aceste documente, și mă bucur că BERD-ul s-a angajat să sprijine financiar și această procedură. Voi avea, în perioada următoare, o discuție cu doamna comisar european Roxana Mânzatu pentru a vedea dacă există variante de cofinanțare a construirii acestui spital cu fonduri europene nerambursabile. De asemenea, vom discuta și la nivelul viitorului Guvern pentru a primi sprijinul în vederea realizării acestui proiect major pentru creșterea calității serviciilor în sănătatea publică brașoveană și din întreaga regiune. Este unul dintre proiectele de care Brașovul are mare nevoie și am încredere că întreaga comunitate brașoveană va sprijini realizarea lui”, a precizat primarul George Scripcaru.
Venera Vlad a spus că BERD este interesată, în continuare, de reluarea proiectului sub forma unui parteneriat public-privat, mai ales că există aprobată o finanțare nerambursabilă din partea băncii pentru realizarea documentației necesare. Prin acest parteneriat (public-privat) se va finanța și construi spitalul regional. Precizăm că, în cadrul contractului de finanțare nerambursabilă cu BERD, s-au realizat și studiile de prefezabilitate și fezabilitate, ultimul aprobat de Consiliul Local în 2021.
,,La nivelul băncii am avut mai multe discuții, iar eu am insistat să păstrăm alocarea pentru Brașov, mai ales că este un proiect ce are toate șansele să devină un model de bună practică. Mă bucur că a existat un acord pe această temă, iar acum putem relua foarte repede parteneriatul, inclusiv partea de finanțare din partea băncii pentru pregătirea documentației necesare în vederea identificării partenerului care va trebui să asigure finanțarea și construirea spitalului. Am încredere că viitorul guvern se va implica și va sprijini acest demers, mai ales că, prin acest proiect, Guvernul României are ocazia să demonstreze implicarea în realizarea unor astfel de investiții majore pentru calitatea vieții cetățenilor, prin intermediul parteneriatelor public-private“, a declarat reprezentanta BERD, Venera Vlad.
Vă reamintim că în conformitate cu studiul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații, 972 de paturi – din care 56 pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, precum și cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:
- clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
- parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
- clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
- parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
- parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Eficientizare energetică clădiri publice
O altă temă abordată în cadrul acestei întâlniri este cea referitoare la finanțarea BERD a eficientizării energetice pentru mai multe clădiri publice din Brașov, cum ar fi Colegiul Național Andrei Șaguna, sediul ISU de pe str. Mihai Viteazul, sediul operatorului de transport RATBV, sediul Primăriei Brașov.
Primarul George Scripcaru a precizat că în următoarele zile, la nivelul primăriei se va face o analiză cu privire la care sunt clădirile care vor rămâne în acest pachet de finanțare, având în vedere că valoarea investițiilor necesare depășește valoarea acordului financiar cu BERD.
Primarul a afirmat că prioritare sunt unitățile de învățământ, dar și alte clădiri de interes public, și abia după aceea clădirea primăriei.
După stabilirea listei finale, vor putea fi demarate aceste proiecte de eficientizare energetică, având în vedere că o parte din finanțare este asigurată prin BERD.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.