Sindromul bradului de Crăciun
Sindromul bradului de Crăciun
Deși poate părea inofensiv, bradul adus în casă și împodobit ar putea crea probleme de sănătate.
Specialiștii au atras atenția asupra sindromului bradului natural adus în locuințele noastre în prag de Crăciun. Multe persoane ar putea suferi de sindromul bradului de Crăciun, iar mulți nici nu știau că această afecțiune chiar există.
Sunt mai multe simptome prin care vă puteți da seama că suferiți de această afecțiune, iar dacă le ignorați, puteți ajunge pe mâna medicului.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA a explicat că simptomele care ar trebui să alarmeze sunt congestia nazală (nas înfundat), durerea în gât, strănutul, ochi iritați sau apoși, oboseală, dureri cardiace sau insomniile.
Sindromul bradului de Crăciun – cauze
Cauza este prezența polenului în scoarța copacului, dar și a unor mucegaiuri care se găsesc adesea pe ace și pe trunchi.
Specialiștii și-au dat seama relativ recent de acest pericol. În 2011, alergologul Lawrence Kurlandsky a publicat un studiu asupra fenomenului. El a analizat 23 de eșantioane de scoarță și ace de pin și a descoperit 53 de tipuri diferite de mucegai, toate cu potențial de a declanșa crize de astm, strănut și rinite. Mucegaiurile se dezvoltă în prealabil pe copac încă din momentul cultivării sale în aer liber, iar apoi profită de interioarele calde pentru a prolifera. Potențialul alergen al pomilor de Crăciun poate fi una dintre explicațiile înmulțirii cazurilor de boli respiratorii în perioadele de sărbători. La aceasta se poate adăuga și potențialul alergenic al unor produse de conservare, pulverizate pe brazi, atrag atenția medicii.
De asemenea, brazii naturali pot colecta, înainte de a fi tăiați, o cantitate foarte mare de polen de la alte plante. După ce ei sunt aduși în locuințe, polenul se va împrăștia peste tot, iar acest lucru poate cauza probleme de sănătate.
Persoanele care au cel mai mult de suferit din această cauză sunt cele care deja au astm bronșic sau sunt alergici la mucegai. De asemenea, copiii pot fi și ei afectați.
Sindromul bradului de Crăciun – simptome
Simptomele sunt similare altor reacții alergice, dar pot fi confundate și cu o boală de tip gripal. Acestea includ nas înfundat sau care curge, ochi iritați și lacrimați, strănut, gât iritat, șuierături și tuse. La unele persoane apar durerile toracice și astenia. De asemenea, s-ar putea să experimentați simptome legate de piele, cum ar fi roșeață, umflare și mâncărime.
Reacția alergică poate fi în mod deosebit neplăcută dacă aveți probleme de sănătate subiacente, cum ar fi astmul.
„Persoanele cu astm pot suferi de o exacerbare a simptomelor sau de o criză în care căile respiratorii se strâng, ceea ce ar putea duce la dificultăți în respirație și șuierături. Cu toate acestea, nu toți cei care au o reacție alergică în preajma bradurilor de Crăciun au astm. Similar, nu toți cei cu astm vor experimenta o reacție alergică”, a declarat Dr. Bhavini Shah, potrivit IFL Science.
Care sunt soluțiile
Evident, cea mai bună soluție în cazul persoanelor care se știu alergice este să renunțe la pomul de Crăciun. O altă soluție ar fi spălarea bradului afară cu jet de apă, acolo unde este posibil. Tot afară trebuie lăsat să se usuce, apoi trebuie plasat într-un loc unde persoanele sensibile nu sunt expuse direct.
Bradul nu ar trebui împodobit într-un mediu umed și cald. Se plasează într-o cameră cu o temperatură reglementată, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca bradul să nu fie ținut mai mult de șapte zile într-o locuință dacă persoanele din casă suferă de alergii.
Mai este, evident, soluția brazilor artificiali. Dar și aceștia pot colecta praf sau alți alergeni. De aceea, și bradul artificial trebuie curățat înainte de a-l monta, pentru a îndepărta orice praf sau alergeni prezenți pe el.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
[…] Bradul de Crăciun, în accepția modernă, își are originea în estul Germaniei. Într-o înscenare medievală populară despre Adam și Eva apărea un brad în ale cărui crengi erau agățate mere (pomul vieții), simbolizând Grădina Raiului. În ziua de 24… Citeşte mai mult »