Expres

Sindicaliştii au primit veşti proaste şi informaţii neclare de la Guvern

  • hossu-costin.jpg
 

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu (foto 2, stânga), a anunțat, miercuri la finalul întâlnirii pe care sindicaliștii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu miniștrii Muncii, Sănătății, Finanțelor și Justiției, că Guvernul s-a răzgândit în ceea ce privește transferul contribuțiilor către angajat, astfel că acestea nu se vor mai face complet, ci parțial. Calculele sindicaliștilor arată însă că măsura va avea în continuare impact asupra salariilor nete astfel că, până când nu vor primi un draft de lege, nu renunță la proteste. „Se dorește transferarea unor părți de contribuții de la angajator la angajat, conform celor discutate. Rămâne să le vedem efectiv în următoarele zile într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale – șomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligațiile angajatorului pentru condiții de muncă deosebite și speciale – vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci, din totalul obligațiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7 contribuții pentru condiții normale sau se adaugă 5 puncte procentuale pentru deosebite și 10 puncte procentuale pentru speciale”, a afirmat Hossu, citat de news.ro. În același timp,liderul sindical a arătat că, potrivit precizărilor primite de la ministrul Justiției, „fără să se prejudicieze problema dreptului de proprietate, legea va prevedea în mod expres și imperativ faptul că angajatorii sunt obligați să crească cu 20% nivelul salariilor brute la care se vor aplica noile contribuții sociale de 35% pentru angajat și la restul cele 10% impozit pe salariu”

Salariile nete vor creşte în medie doar cu 5%

În condițiile respective cresc salariile nete și în sectorul economic privat, mixt sau de stat cu aproximativ 8% în structura dată, a mai susținut liderul sindical. „În același timp s-a convenit – cel puțin aparent, e convenit cu sectorul bugetar – că, de fapt, creșterea de 25% prevăzută pentru 1 ianuarie 2018 include și transferul de taxe sociale. Deci, practic, sectorul bugetar va vedea majorarea de 25%, din care se vor scădea taxele sociale – 20% pentru angajator, deci vor avea o creștere pe net de aproximativ 5%. Problema noastră era, pe de o parte, că era prea mică la sectorul bugetar, dar că, în același timp, era o creștere negativă pe net, nu pe brut. A rămas să se studieze impactul legat de repartizarea pe brut în salarii a noilor creșteri pentru că ne vom apropia foarte mult ca salarii brute care se raportează la nivelul statisticii europene de salariile din Grecia, Portugalia, ceea ce va crea o imagine relativ defavorabilă, deși pe net creșterile nu sunt la nivelul respectiv”, a adăugat Hossu. La rândul său, președintele BNS, Dumitru Costin (foto 2, dreapta), a spus că nu va mai face nici o declarație publică fără să aibă în față un document asumat public de Guvernul Tudose. „Până în prezent, discuţiile s-au purtat în baza programului de guvernare, cu care a fost investit acest guvern, pe de o parte, în baza unor declaraţii publice făcute de diverşi lideri sau de diverşi membri ai acestui guvern, pe de altă parte, şi dincoace, pe analizele noastre, ieşirile noastre publice au fost întotdeauna argumentate, scrise, justificate. Astăzi, aflu că ceea ce a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al PSD, pe un post de televiziune, anume faptul că toate componentele sistemului de securitate socială care erau hrănite din cele patru taxe care dispar – boli profesionale, concedii medicale, ajutoare de şomaj, contravaloarea salariilor pentru firmele aflate în insolvenţă – toate astea vor fi suportate de la bugetul de stat. Asta comunicau săptămâna trecută. Astăzi, aflăm că de fapt nu vor fi suportate de la bugetul de stat, ci ele vor fi menţinute în continuare în dreptul angajatorului. Există o dinamică, şi atâta timp cât nu avem nişte documente scrise, asumate politic, evident că şi unii şi alţii putem să facem erori, dar tocmai pentru a nu crea false aşteptări din partea oamenilor sau pentru a-i dezinforma, am hotărât că e mai bine să fac acest lucru. Voi relua imediat comunicarea publică în momentul în care voi avea un document sub semnătură, venit de la Guvernul României”, a spus Dumitru Costin.

El a precizat că i-a întrebat pe reprezentanții Executivului despre asumarea unui eventual eșec al transferului contribuțiilor în sarcina angajaților şi că așteaptă un răspuns public în acest sens. „În situația unui eșec al unui astfel de demers, ca și consecințe, cine își va asuma din punct de vedere politic consecințele și cine va plăti pentru asta? Ce am mai avut astăzi ca și certitudine este teza conform căreia, odată cu apariția acestui nou mecanism, prin care doar salariatul va fi cel care va contribui la pensii și la sănătate, vor crește încasările Ministerului de Finanțe la bugetul asigurărilor sociale. În traducere liberă, asta înseamnă că, odată cu mutarea contribuțiilor în brut, crește brutul și acel procent aplicat cumulat – pensie plus sănătate, ca și contribuție, aplicat la brutul majorat cu mutarea contribuțiilor, va genera mai multe venituri”, a spus Costin. Liderul sindical a arătat că a luat act de faptul că de la 1 ianuarie este propusă printre altele, în afara mutărilor de contribuții, și o creștere a nivelului de contribuții pe care le va plăti fiecare salariat. „Noi am spus asta, în urmă cu două zile, am fost luați în bâză. Aștept acum să văd în scris cum vor crește veniturile la bugetul asigurărilor sociale”, a mai spus liderul BNS.

Vă prezentăm mai jos o parte din raportul privind concluziile întâlnirii de lucru pe tema transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, elaborat de BNS:

Reprezentanții confederațiilor sindicale au cerut reprezentanților Guvernului să precizeze care sunt motivele și beneficiile unei astfel de decizii, așa cum le văd reprezentanții Guvernului.

Ministrul Finanțelor Publice a precizat următoarele:

– valoarea contribuțiilor sociale la nivel de angajat va crește de 2,9 ori de la 1 ianuarie,

– această măsură va însemna o pensie mai mare pentru că va crește salariul brut,

– prin această măsură va crește netul angajatului, de exemplu la Învățământ cu 4,5%.

– aduce o colectare mai bună, având în vedere că angajatul poate solicita oricând angajatorului să dovedească plata.

Ministrul Muncii a adăugat că unul din motive ar fi acela că multe firme din mediul privat nu plătesc contribuții.

Reprezentanții sindicatelor au solicitat reprezentanților Guvernului să explice în ce mod această măsură conduce la creșterea valorii punctului de pensie, având în vedere că mecanismul actual din lege nu conduce la această concluzie.

Ministrul Muncii a precizat că una din modificările legii pensiilor vizează și mecanismul de calcul al pensiei care va fi diferit față de cel actual, fără a preciza cum arată noua formulă de calcul a pensiei (sublinierea noastră).

Dacă pentru salariații ce câștigă la nivelul salariului minim și cei din sectorul public modul de transfer al contribuțiilor este relativ clar pentru că este la îndemâna Guvernului, pentru sectorul privat reprezentanții Guvernului au precizat că au în vedere o normă tranzitorie ce va prevede că salariul brut al angajatului va include contribuțiile angajatorului astfel încât să nu fie afectat salariul net.

Nu a fost prezentat nimic concret în ceea ce privește această normă tranzitorie (s.n.).

Ministrul Justiției a precizat că din punctul dânsului de vedere o astfel de prevedere nu ar fi o problemă dacă: nu creează o sarcină fiscală disproporționată pentru angajator și dacă o astfel de măsură nu-i diminuează patrimoniul. Dacă nu se creează ingerință în patrimoniul angajatorului și nu se afectează contractul existent între părți atunci nu ar trebui să fie o problemă.

În ceea ce privește condițiile de muncă și cele patru fonduri speciale viceprim-ministru Ciolacu a anunțat următoarele:

– cele patru fonduri speciale vor rămâne, precum și contribuțiile aferente, acestea vor fi datorate și plătite de către angajator,

– cotele suplimentare pentru condiții speciale și deosebite vor fi transferate și ele salariatului, respectiv pentru condiții normale – cota de contribuții (pensii și sănătate) va fi de 35%, pentru condiții deosebite – 39% iar pentru condiții speciale – 43%.

S-a precizat de asemenea faptul că acest transfer de contribuții a fost avut în vedere la construcția sistemului de salarizare din sectorul public, dacă această măsură (cea a transferului de contribuții) nu se pune în practică. impactul legii salarizării va fi de 63 mld. lei până în 2022. Aplicarea legii salarizării și introducerea transferului contribuțiilor de la angajator la angajat înseamnă un impact bugetar de 32 mld. până în 2020 și 42 mld. până în 2022.

Creșterea veniturilor bugetare și creșterea punctului de pensie sunt principalele avantaje precizate de Guvern pentru introducerea acestei măsuri.

Reprezentantul BNS a precizat faptul că dorim ca Guvernul să-și prezinte scris intențiile, inclusiv calculele de impact și evaluările, respectiv:

– este important să vedem tot pachetul de măsuri, așa cum sunt văzute de Guvern, care sunt principiile și mecanismele de construcție pentru intențiile Guvernului.

– am constatat că opțiunile Guvernului se tot schimbă de la o zi la alta, tocmai de aceea dorim să putem discuta pe analize, calcule, evaluări concrete.

De asemenea s-a solicitat Guvernului să prezinte modul în care văd viitorul pieței muncii din România, ce se întâmplă cu cei ce-și schimbă locul de muncă după acest transfer de contribuții sau cei ce intră pentru prima dată în piața muncii, ei neputând fi acoperiți de norma tranzitorie.

Din punctul de vedere al BNS acest transfer de contribuții înseamnă doar o reașezare a resurselor. Dacă cheltuiala de personal a angajatorului nu crește, iar salariul net nu scade, atunci în mod logic nu există posibilitatea de a crește veniturilebugetare, în fapt se reduce ceea ce statul încasa la bugetul de stat ca impozit pe salarii de la angajați și cresc încasările de la bugetul asigurărilor sociale și fondul de sănătate.

Cifrele comparative sunt în imaginea 1 ataşată acestui articol. Sursa: BNS


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare