Expres

Sindicalistii ameninta iarasi cu actiuni de strada

  • logomytex.png
 

Codul Muncii incinge din nou spiritele. Dupa pichetari si mitinguri-maraton, organizate de cele patru confederatii sindicale prin toate marile orase ale tarii, situatia parea sa se fi calmat, partenerii sociali asezandu-se gospodareste la masa negocierilor. Insa, in momentul in care proiectul Codului Muncii a ajuns la Parlament, nemultumirea sindicatelor pare sa dea iarasi in clocot, astfel ca organizatiile ameninta vehement ca vor protesta iarasi in strada. Liderul filialei Brasov a Blocului National Sindical (BNS), Gheorghe Apostu, a declarat ca nemultumirile provin de la intentia Guvernului de a strecura printre modificarile actului normativ altele decat cele convenite de parti, iar acestea lezeaza drepturile si interesele membrilor de sindicat. Nu acceptam nici o modificare a Codului Muncii, care sa aduca atingere drepturilor salariatilor. Daca Guvernul isi va asuma raspunderea pentru a trece Codul Muncii, aducand alte modificari decat cele convenit prin negocieri, vom iesi in strada pe termen nelimitat , spune Apostu.
Multe prevederi noi vin din partea patronatelor
Reamintim ca propunerile de modificare a Codului Muncii au fost operate anul acesta la insistentele patronatelor, fata de care GuAvernul s-a aratat foarte sensibil. Guvernantii au afirmat la inceputul anului ca modificarea va fi facuta printr-un permanent dialog cu sindicatele si au promis ca nu vor apela pentru aceasta la ordonanta de urgenta. Totusi, multe dintre noile prevederi si reformulari apartin patronatelor care au considerat ca Legea 53/2003 creeaza un dezechilibru intre angajati si angajatori, in detrimentul celor din urma. Dupa indelungi dispute intre sindicalisti si patronate, Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei a inaintat modificarile asupra carora s-a convenit in urma discutiilor. Astfel, partenerii sociali au convenit asupra prelungirii si flexibilizarii contractului de munca incheiat pe o perioada determinata. Vor fi introduse noi categorii de lucrari sau programe in contractul colectiv de munca, pentru care pot fi angajate persoane pe perioade determinate. Clauza privind neconcurenta va fi activata doar pe perioada in care persoana nu mai este angajata. De asemenea, in conformitate cu noul act normativ a fost redusa perioada in care se pot face concedierile colective si s-au simplificat procedurile. Totodata, a fost simplificata metoda birocratica prin care o persoana aflata in perioada de proba putea sa inceteze raporturile de munca. Modalitatea in care se poate desface contractul de munca pentru incapacitate de munca a fost de asemenea simplificata. A fost definita mai clar modalitatea in care se calculeaza plata zilei de concediu si fost simplificat registrul de evidenta a angajatilor. Au fost eliminate o serie de articole care prevad formarea profesionala continua si a fost stabilita mai exact perioada de timp la care trebuie facuta o noua perfectionare a angajatilor.
Munca la negru , pedepsita cu inchisoarea
O alta prevedere a noului Cod al Muncii stipuleaza faptul ca munca la negru va fi pedepsita cu inchisoarea. Pana acum angajatorii depistati ca practica munca fara forme legale erau numai amendati cu o suma cuprinsa intre 20 si 50 de milioane de lei. Patronii, care vor fi prinsi, in mod repetat, ca nu incheie angajatilor contracte individuale de munca vor putea fi tinuti dupa gratii chiar si doi ani.
De asemenea, se vor alege si cu o amenda de 20 de milioane de lei pentru fiecare salariat care munceste la negru . Si angajatorii care-si platesc salariatii cu mai putin de salariul minim brut pe economie pot petrece un an in inchisoare. Pedeapsa mai mica ar fi amenda, intre 30 si 60 de milioane de lei. Daca amenda este platita in 48 de ore, suma se reduce la jumatate. Guvernul spera ca prin aceste decizii sa scoata din economia subterana noi locuri de munca, impuscand astfel doi iepuri deodata.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button