Șeful DNA solicită măsuri de urgență pentru ca secțiile de combatere a corupției și judiciară penală să nu rămână fără conducere
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Nistor Călin, le-a solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Tudorel Toader, să dispună măsurile de urgență ce se impun pentru declanșarea procedurii de numire a șefilor de la Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul instituției.
Solicitarea vine în contextul în care OUG nr. 7/2019 (huiduită de magistrați din întreaga țară) prevede că procurorii pentru care numirea se face de președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere, coroborat cu dispoziția prin care delegările în funcții de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.
„Concret, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019, în cazul Secției judiciară penală). Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004)”, se detaliază într-un comunicat remis de DNA.
Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marți, respingerea propunerilor formulate de către DNA de prelungire a delegărilor în funcțiile de procuror șef al celor două Secții amintite, avându-se în vedere prevederile OUG 7/2019.
„Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situația concretă a funcțiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a OUG 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în comunicat.
CITIȚI ȘI:
„DNA – instituție în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.