Expres

Se schimbă regulile de vânzare a peştelui provenit din alte ţări

 

Protecţia Consumatorilor schimbă regulile de vânzare a peştelui de import, după numeroasele nereguli descoperite în ultimele luni, pe piaţa din România.

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au anulat regula veche, ce permitea ca marfa de import să aibă 21 de zile pentru consum. Ordinul anulat stabilea ca peştele românesc trebuie vândut în maxim 48 de ore de când a fost pescuit, iar cel de import era considerat proaspăt 21 de zile.

„Pescuitul românesc trebuie să aibă o şansă egală şi nu a avut-o. Vorbim de peşte proaspăt inscripţionat ca fiind extra, când el avea 12 zile de când era expus, lucru care a dus la constatarea unor contravenţii şi retragerea de la consumul uman a 22 de tone. Momentul pescuirii, acesta e cel mai important din viaţa unui peşte”, a explicat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, pentru stirileprotv.ro.

Cele 22 de tone de peşte despre care a vorbit şeful ANPC au fost oprite definitiv de la vânzare, în urma unei acţiuni desfăşurate de Protecţia Consumatorilor Constanţa, cu ajutorul colegilor lor din Bucureşti – Ilfov (detalii AICI).

În general, termenul de valabilitate depinde de la o specie la alta. Cel mai mult ţine peştele de apă sărată şi cel puţin – fructele de mare.
Regulă nouă impune ca fiecare producător care trimite marfă în România să stabilească, prin teste, un termen de valabilitate, pe care şi-l asumă.
Dacă în ultima zi din acest interval nu mai este bun de mâncat, furnizorul va fi sancţionat.

Producătorul dă un termen, dar şi consumatorul trebuie să respecte strict regulile şi să depoziteze peştele la rece în cât mai scurt timp (preferabil în cel mult 30 de minute, altfel se rupe lanţul de frig). Se păstrează în frigider, dar nu pe uşa acestuia, la temperaturi între 2 şi 4 grade.

Carnea trebuie să fie fermă, oasele să nu se desprindă de musculatură, branhiile să aibă o culoare roşie închisă, iar ochii să aibă transparenţă, să fie limpezi şi bulbucaţi, să nu fie înfundaţi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button