Se adâncește criza de medici de familie din județul Brașov

Se adâncește criza de medici de familie din județul Brașov
Numărul medicilor de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Județului (CASJ) Braşov a scăzut în ultimii doi ani. Mai mult, numărul localităţilor din mediul rural care nu beneficiază de serviciile unui medic de familie este, din nou, în creştere.
Datele îngrijorătoare se regăsesc în informarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov privind starea de sănătate a populației din județ, situația medicilor de familie din mediul urban și rural din județul Brașov și programe de investiții în reabilitări de unități sanitare din județ. Documentul a fost făcut public în ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice la care au participat prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și subprefecții Ambrus Izabella Agnes și Lucian-Victor Mija.
Conform datelor prezentate Instituţiei Prefectului de către DSP Braşov, opt comune din judeţ – Beclean, Caţa, Cincu, Crizbav, Holbav, Şoarş, Ticuş şi Ungra – nu au medic de familie.
Situaţia este apropiată faţă de cea din anul 2023, când, în şapte dintre aceste comune, nu era niciun doctor de familie, dar alarmantă faţă de anul trecut, când doar patru localităţi se aflau în această situaţie – Beclean, Caţa, Şoarş şi Ticuş.
Totodată, conform documentului prezentat miercuri de DSP Braşov, în prezent, specialitatea de medicină de familie la nivelul judeţului este asigurată de 287 medici aflaţi în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în scădere faţă de 2023, când numărul acestora era de 293.
Se adâncește criza de medici de familie din județul Brașov. Media de vârstă a doctorilor: 55 de ani
Totodată, proporţia doctorilor care asigură asistenţa medicală primară în mediul urban este mult mai ridicată decât a celor din mediul rural. Din totalul de 287 de astfel de doctori, aproximativ 80% sunt în mediul urban – 226 medici de familie – şi doar în jur de 20% în cel rural – 61 medici.
Opt comune din judeţ nu au medic de familie: Beclean, Caţa, Cincu, Crizbav, Holbav, Şoarş, Ticuş şi Ungra.
Conform prefectului judeţului Braşov, Mihai Cătălin Văsii, o problemă o reprezintă şi media de vârstă ridicată a medicilor de familie din judeţ, care este în jur de 55 de ani.
„Investiţiile în sistemul de sănătate al judeţului Braşov sunt mari, an de an, atât prin proiectele derulate de Consiliul Judeţean, cu fonduri proprii, europene şi guvernamentale, cât şi de celelalte administraţii locale care au unități sanitare în subordine. De asemenea, şi sectorul privat a investit fonduri semnificative în unităţile sanitare pe care le patronează. Problema este că resursa umană nu ţine pasul cu aceste investiţii. Din păcate, ne confruntăm – la fel cu celelalte judeţe – şi cu situaţia mediei de vârstă ridicate a medicilor de familie, de aproximativ 55 de ani, ceea ce ne va pune serioase probleme în anii următori, pentru că, din informaţiile pe care le avem, tinerii nu prea sunt atraşi de această specialitate“, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

