Expres

SCRISOARE DESCHISĂ. „Situația actuală a învățământului de chirurgie din Brașov este disperată”

 

Dragi prieteni, stimați colegi,

În viață, așa cum e normal, vine un moment al balanței (bilanțului). Bilanțul începe, din păcate, retroactiv, cu impactul cel mai puternic al zilei de astăzi și, poate, ieri, obligându-te să vezi ce ți se și ce ni se întâmplă.

Nu mi-a fost frică de pensie, ci de eternitatea ei.

Când eram foarte tânăr am învățat, hippocratic, să îmi iubesc maeștrii în chirurgie așa cum mi-am iubit părinții. Și am învățat apoi să-mi iubesc studenții ca pe copiii mei.

Sunt cunoscut ca nefiind vanitos, deși mi s-a reproșat tendința de a fi echilibrat drept un act de slăbiciune. Nu mi-am dorit niciodată puterea, de nici un fel.

Din păcate, trăim într-un ev care este, poate, foarte bun pentru „fabuli” (Gr. Alex…). Într-o cultură generală, morală, profesională pe cale de dispariție, fiecare individ ajuns la o anume putere, indiferent de nivelul acesteia,  devine un MIC TIRAN, sigur de impunitate, la nivelul său de incompetență.

M-am străduit să fiu un demn fiu al cetății numite Facultatea de Medicină Brașov, după cei 22 de ani de la UMF Cluj.

Pentru că există un întreg folclor circulând și lansat de sferele conducerii la adresa mea, public aceasta scrisoare deschisă spre știință, pentru ca voi să nu fiți expuși în viitor la hărțuieli și vicisitudini. Este sinteza unei tentative de corespondență civilizată și conformă cu legea pe care o am cu conducerea Facultății și Rectoratului de peste un an.

Ultima tentativă, în care  scrisoarea era „aproape deschisaă” este din 8 ianuarie 2016. 

Către

UNIVERSITATEA “TRANSILVANIA” BRAŞOV

DOMNULE RECTOR,

DOMNULE DECAN AL FACULTATII DE MEDICINA,

DOMNULE DIRECTOR AL  D. S. M. C. (Dep. Specialități Medico-Chirurgicale),

Subsemnatul, prof. univ. dr. Alexandru Alin Cucu revin, prin prezenta scrisoare deschisă, pentru a solicita de urgență explicații publice în legatură cu refuzul repetat (2014-2015 și 2015-2016) de a mi se aproba angajarea temporară ca personal didactic asociat în vederea acoperirii activităţii didactice, în regim de plată cu ora, la  Facultatea de  Medicină din cadrul Universităţii  „Transilvania”  din Braşov, disciplina de chirurgie, unde am funcţionat ca profesor universitar până la data pensionării pentru limită de vârstă, 01.10.2014.

În același timp, solicit o anchetă-analiză urgentă a modului în care au fost întocmite statele de funcțiuni la Dep. Specialități Medico-Chirurgicale, fără respectarea legii, a HBS a Universității „Transilvania” şi a exigenţelor legale, precum și criteriile de repartizare a orelor rămase pentru plata cu ora pentru  anii universitari 2014-2015 și 2015-2016.

Practic, în momentul de față, TOT CE ÎNSEAMNĂ ÎNVĂȚĂMÂNT DE CHIRURGIE CURS ȘI LP-STAGII PRACTICE (Medicină : Semiologie chirurgicala – an III, Chirurgie – an IV, Asistență medicala, BFT și Rezidenți an I-II-III de specialitate Chirurgie, Obstetrică-ginecologie, Ortopedie ș.a.) este acoperit de S.L. Cătălin Mișarcă și S.L. Dan Ovidiu Grigorescu. În 2014 a figurat un post vacant de Șef Lucrări, ocupat, pare-se, în 2015 de un cadru didactic asociat, angajat pe perioadă determinată. Au dispărut din disciplina de chirurgie toți cei 4 asistenți (1-demisie – de ce oare ?; 3- desfacerea contractului de muncă cu data de 30.09.2015).

Situația actuală a învățământului de chirurgie (esențial în orice universitate NORMALĂ din țara și străinatate) este disperată. Chiar și faptul că rezidenților nu li s-au nominalizat îndrumătorii, absolut necesari pentru formarea pe viață în specialitățile chirurgicale (practic, medici primari chirurgi cu experientă, neretribuiți)  este grav.

Lipsa de considerație a conducerii facultății și a DSMC și față de șefii de discipline chirurgicale sus-mentionați, precum și faptul că nu se discuta modul de soluționare a unei situații de criză din învățământul de chirurgie de toate nivelurile, în Facultate, mă fac să mă întreb care sunt, de fapt, interesele și beneficiile unei atitudini ilegale și discreționare a celor care iau deciziile în afara normelor legale de activitate a structurilor universitare.   

Consider că refuzul personal și ilegal al decanului Facultății și al directorului DSMC de a-mi accepta solicitarea de a rămâne asociat în regim de plată cu ora într-un moment de criză al învățământului de chirurgie este un abuz PERSONAL împotriva  mea, prin limitarea dreptului la muncă. Concomitent, s-a încercat influențarea fostului manager general al Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru a nu mi se permite angajarea legală ca medic primar chirurg.

Nu mai încerc să obțin nimic de la actuala conducere a Facultății, dar cred că prin solicitarea mea se va putea normaliza atitudinea dictatorială și umilitoare a decanului față de mai multe cadre didactice și chiar față de studenți, care tac, se tem, demisionează sau sunt denunțați.

Refuz, încă, să apelez la denunțuri, așa cum se împământenește încetul cu încetul în facultate, prin stimularea delațiunii. Cred, încă, în posibilitatea revenirii mai aproape de o sănătate socială și morală a vieții în Facultatea de Medicină.

Practic, prin pensionarea mea și neacordarea statutului de cadru didactic asociat al Universităţii,  Facultatea de Medicină din Brașov a dispărut în învățământul superior de chirurgie, ca reprezentare, în concursuri de ocupare de posturi de conferențiar și profesor și de referent pentru tezele de doctorat,  atât din centrele medicale tradiționale, cât și de la Brașov.

Viața universitară în care am trăit, dedicat, peste 40 de ani este total diferită de atitudinea actualei conduceri a Facultății.

Cu stimă protocolară,

Alexandru Alin Cucu 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button