Expres

Scrisoare a lui Eminescu, expusă în premieră la Brașov

Scrisoare a lui Eminescu, expusă în premieră la Brașov. Pentru prima dată, scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, aflată în prezent în patrimoniul Muzeului Prima Școală Românească, va fi expusă publicului în original. Evenimentul va avea loc mâine, 15 ianuarie, când aniversăm nașterea poetului și e Ziua Culturii Naționale. Va fi găzduit de Banca de cultură „Apollonia”, de la ora 16.00, fiind organizat de Primăria Brașov.

Epistolă din spital de la Viena


Din Dobling, Viena, Eminescu i-a scris prietenului său în perioada în care era internat într-un spital privat „de alienați“, cum el însuși povestește. Cheltuielile erau suportate probabil chiar de Titu Maiorescu. Scrisoarea a fost trimisă în 12/24 ianuarie 1884. Eminescu mărturisește că deși „boala intelectuală i-a trecut“, se afla într-o stare fizică proastă, fiind „slab, rău hrănit și plin de îngrijire asupra unui viitor care, de acum înainte, e fără îndoială mai nesigur decât oricând“.
În scrisoare, Eminescu îi cere amicului său să îi lămurească cine plătește pentru tratamentul său în clinică. Tratamentul îi pare fără niciun folos, își mărturisește neliniștea sufletească pentru starea în care se află. Își exprimă dorința de a reveni cât mai curând în țară.
Scrisoarea, transcrisă, a fost publicată pentru prima dată în volumul „Opere Complecte“. Acesta a fost publicat în 1914 de Librăria Românească cu o prefață și un studiu introductiv de A.C. Cuza. Dar nu a mai fost expusă până acum în original.


Legături ale poetului cu Brașovul

La ora 15.00 are loc turul ghidat al expoziției „Vechiul Brașov în grafica secolelor XIX-XX”. Expoziția cuprinde lucrări din Colecția Muzeului de Artă Brașov.
Poetul Mihai Eminescu a vizitat orașul Brașov cu mai multe ocazii. La 14 ani, în 1864, el a însoțit trupa de teatru Fanny Tardini-Vlădicescu, care a jucat în sala de festivități a Gimnaziului „Andrei Șaguna”. Era numit la vremea respectivă „Școlile centrale române”, iar Eminescu a jucat rolul ciobanului din piesa „Răzvan și Vidra” Hasdeu. Un an mai târziu, trupa a revenit la Brașov, de această dată pentru spectacole prezentate în Sala Reduta din Cetatea Brașovului. Și în anii 1867-1868, Eminescu a ajuns din nou la Brașov cu trupa lui Mihai Pascali pentru mai multe spectacole în sala „Reduta”. Într-una dintre poeziile sale timpurii, îi dedică versuri profesorului său de la Cernăuți, Aron Pumnul (născut în Brașov). Biserica „Sfântul Nicolae” din Șchei l-ar fi inspirat să scrie poezia „Învia-vor voievozii”. Din informațiile noastre, poemul e apocrif.
Legătura poetului cu Brașovul a continuat și la maturitate, însă cu valențe diferite. Doctorul Constantin Popazu, născut în Șcheii Brașovului, a fost cel care l-a însoțit pe Mihai Eminescu la sanatoriul din Viena, în anul 1883.
Litografia „Cetatea Brașovului” de Johann Gott și fiul, realizată în 1872 după o fotografie de Carl Bömches (1837-1893), și una dintre imaginile pe care vizitatorii expoziției o vor putea vedea, reflectă Brașovul în perioada în care poetul Mihai Eminescu a avut primele sale contacte cu orașul.


„Flaut la puterea poeziei“


Evenimentul special se va încheia cu concertul „Flaut la puterea poeziei“. Un recital pe versuri de Mihai Eminescu, Lucian Blaga și George Coșbuc, în interpretarea actorului Alexandru Repan și a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu. Concertul face parte din turul național „Flautul Fermecat“, pe care cei doi artiști l-au susținut în ultimii ani.

Citiți și:

Zi specială la Banca de cultură „Apollonia”

Mănuși speciale pentru a răsfoi o carte foarte rară


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] speciale, dedicate zilei lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. Pentru prima dată, scrisoarea lui Mihai Eminescu adresată prietenului său Chibici, aflată în prezent în patrimoniul Muzeului Prima Școală Românească, va fi expusă publicului […]

1 an în urmă

[…] Scrisoare a lui Eminescu, expusă în premieră la Brașov […]

Back to top button