Expres

Schimbări majore la examenele naționale

 

Au rămas mai puțin de două săptămâni până la începerea anului şcolar, iar Ministerul Educaţiei pregăteşte schimbări majore la examenele naţionale.

MEN doreşte ca, din 2018, lucrările de la evaluările naţionale, bacalaureat, dar şi de la examenele de definitivat şi titularizare să fie corectate online, iar cadrele didactice pot face acest lucru chiar şi de acasă, în schimb asociaţiile de părinţi se opun acestei iniţiative. Lucrările, arată ministerul, ar urma să fie criptate cu ajutorul STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale).

Părinții și elevii nu sunt de acord

„Se schimbă absolut tot ce înseamnă concursuri, că e vorba despre evaluările naţionale, ca este concurs de directori sau examen de definitivat şi titularizare, propunerea şi hotărârea ministerului a fost ca să se implementeze o evaluare online prin care toate evaluările să fie scanate, iar corectarea se va face de evaluatori aleatori. Metodologia spune că această evaluare se poate face şi de acasă. Noi, ca reprezentanţi ai părinţilor, nu suntem de acord cu această evaluare deoarece nu există un cadru instituţional în care se poate face această evaluare”, a explicat vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea.
Noua schimbare nu îi bucură nici pe elevi, aceştia făcându-şi griji pentru securitatea lucrărilor de la evaluările naţionale. „Doresc să cer asigurări că orice măsură de acest gen va fi făcută doar dacă se vor oferi asigurări tuturor candidaţilor de la examenele naţionale că vor exista condiţii maxime de securitate şi că nu va fi periclitată obiectivitatea şi echitatea evaluării”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda.
Decizia a fost anunţată în cadrul întâlnirii Comisiei de Dialog Social, la Ministerul Educaţiei, dar până în acest moment, nici un reprezentant ai ministerului Educaţiei nu a făcut vreo declaraţie pe acest subiect.

Ministrul Pop: „Prefer să alerge hârtiile, nu persoanele”

Însă această idee a fost lansată de ministrul Liviu Pop (foto) încă de la începutul lunii iulie, când afirmat că trebuie schimbate procedurile de organizare a examenelor de evaluare națională și de Bacalaureat, precizând că nu este de acord să alerge persoanele, preferă să „alerge hârtiile”. El a făcut aceste declarații făcând referire la cazul Rozinei Miron (42 de ani), informaticianul care a murit la sfârșitul lunii iunie în timp ce se ocupa de introducerea unor date legate de examenul de evaluare națională la un colegiu din Galaţi. „Este trist ceea ce s-a întâmplat și îmi doresc să nu se mai întâmple acest aspect, de aceea pe zona de evaluare națională, pe zona de evaluare la Bacalaureat, pe zona de titularizare în sistemul de învățământ, pe definitivare în zona de învățământ, trebuie să schimbăm clar procedurile. Nu sunt de acord să alerge persoanele, prefer să alerge hârtiile. Suntem astăzi în dezbatere pentru metodologia de organizare a acestor concursuri pentru anul viitor. Până în 31 august trebuie să venim cu metodologia de organizare”, a declarat atunci ministrul Educației, precizând că ia în calcul și repartiția elevilor la liceu să se poată face pe fișe. „Să folosim tehnologia în procesul de evaluare. Dau un exemplu: putem scana toate lucrările, să facem centre de corectură unde profesorul vine și corectează lucrarea scanată. Să nu îi punem pe informaticieni să stea zeci de ore să introducă datele. Se poate eficientiza folosind tehnologia modernă, iar lucrul acesta îl avem în calcul astăzi la nivelul Ministerul Educației Naționale”, a spus ministrul Educației.

Altă idee este ca examenele orale (de fapt, probele de competenţe lingvistice şi digitale) să fie date în februarie sau martie, nu la vară, ca până acum, lucru care a mai fost experimentat cu ani în urmă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button