Expres

Săptămâna ar putea începe cu grevă în învățământ

 

Este fierbere mare în aceste zile în rândul cadrelor didactice, dar şi în rândul părinţilor și al elevilor. Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au hotărât consultarea membrilor de sindicat, prin referendum, pentru a-şi exprima opţiunea referitoare la declanşarea grevei generale începând cu 12 iunie 2017. Asta ar putea însemna neîncheierea situaţiilor finale ale elevilor (este ultima săptămână de cursuri pentru majoritatea), dar şi boicotarea examenelor naţionale.

Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi de prevederile Proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, peste care a turnat gaz pe foc decizia de miercuri de amânare a majotărilor salariale, dar şi de nesoluţionarea altor revendicări mai vechi. „Poziționarea salariaților din familia ocupațională „învățământ” în partea inferioară a grilei de salarizare, neacordarea tranșei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României; inexistența, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare plății sentințelor judecătorești, inclusiv a celor care privesc dobânzile penalizatoare; neadoptarea de către Parlamentul României a inițiativei legislative care privește posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard și fără diminuarea cuantumului pensiei, în condițiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme și, în plus, primesc pensii incomensurabil mai mari decât cadrele didactice; modul de calcul al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învățământ”, se precizează în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), structură în care regăsesc, la Braşov, circa 80% dintre angajaţii din Educaţie. Aceleaşi nemulţumiri, respectiv revendicări, le au şi cei care fac parte din Federaţia Sindicatelor din Educație (FSE) ƒ„Spiru Haret”, care, de asemenea, au decis să-şi consulte membrii de sindicat în privinţa calendarului şi a formelor de protest.

Dascălii nu vor să-i afecteze pe elevi

Referendumul este pe ultima sută de metri, potrivit liderilor sindicali. „Abia luni dimineaţă vom şti procentele, câţi dintre membrii noştri de sindicat au votat pentru grevă generală. Din informaţiile pe care le am, la nivel de ţară sunt 51-52% pentru, iar la Braşov este posibil să nu se întrunească procentajul. A fost cam din scurt, imediat după minivacanţa de Rusalii. În plus, dascălii şi-au programat excursii şi activităţi cu elevii, cei care sunt în licee fac pregătire cu absolvenţii pentru bacalaureat şi se gândesc la copii, să nu-i afecteze cu asemenea decizii de grevă, de boicotare a examenelor naţionale. Dacă guvernanţii nu se gândesc nici la noi, nici la copii, noi nu putem să fim ca ei”, ne-a declarat Ligia Mara, lidera Sindicatului Învăţământului Preuniversitar „Diaconul Coresi” Braşov şi vicepreşedintă a FSLI.
La rândul său, prof. Florin Dobrescu, preşedinte al Uniunii Judeţene „Spiru Haret” Braşov și vicepreședinte al FSE, spune că nu are datele centralizate, dar că nici nu se aşteaptă la rezultate spectaculoase, dat fiind timpul scurt şi contextul general.

Părinţii şi elevii sunt îngrijoraţi

Pe de altă parte, părinţii şi elevii solicită rezolvarea problemelor cu salariile profesorilor. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) îşi exprimă îngrijorarea faţă de subfinanţarea sistemului educaţional, care poate afecta elevii şi progresele lor şcolare. Părinţii cer guvernanţilor rezolvarea problemelor salariale ale dascălilor, pentru a evita boicotarea examenelor naţionale. „Subfinanţarea sistemului educaţional românesc din ultimii ani, criza tot mai accentuată din învăţămînt, afectează negativ copiii noştri şi croirea unei cariere în viitor. O dată la patru ani aflăm din platformele electorale ale tuturor partidelor politice că educaţia este prioritate naţională şi constatăm cu durere că acest domeniu prioritar se afundă tot mai mult (…) Suntem solidari cu revendicările sindicatelor din învăţămînt şi ne exprimăm speranţa că se vor găsi soluţii, astfel încât revendicările personalului din învăţămînt să fie satisfăcute de guvernanţi şi să nu afecteze desfăşurarea normală a examenelor naţionale“, transmite Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi.
La rândul său, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă demersurile iniţiate de Colegiul Naţional al Liderilor FSLI de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului. Elevii consideră că astfel poate fi perturbat calendarul de admitere în învăţământul superior. „Cu ce este vinovată această generaţie de elevi pentru lipsa unei finanţări salariale corecte şi pentru nerespectarea promisiunilor guvernamentale? De absolut fiecare dată, elevii au susţinut majorările salariale şi au considerat acest aspect o prioritate pentru sistemul educaţional, însă nu vom tolera folosirea elevilor pentru a sensibiliza societatea. Comunicarea şi dialogul sunt soluţia, nicidecum periclitarea examenelor naţionale”, susţine preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, braşoveanul Vlad Ştefan. Elevii consideră că „o întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată în detrimentul acestei metode de presiune”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button