Expres

Salvamontiștii brașoveni, exasperați de turiștii pantofari

Salvamontiștii brașoveni, exasperați de turiștii pantofari

Salvatorii montani spun că, oricâte recomandări și apeluri ar face, vor ajunge mereu pe traseele din munți drumeții de ocazie, neechipați corespunzător și nepregătiți. Aceștia se pun singuri în situații riscante, ajungând să ceară ajutor de la Salvamont.

Oricât de mult ne-am adresa turiștilor, prin toate mijloacele, mereu vor exista persoane care nu vor fi echipate. Iar majoritatea nu o fac cu rea intenție… pur și simplu nu știu, pentru că provenind dintr-o zonă fără munte, cultura lor montană este redusă. Sunt persoane care nici măcar nu-și propun să facă o drumeție, dar văzând instalațiile de transport pe cablu se decid, ad hoc, să-și cumpere bilete. Aceste bilete sunt achiziționate, de cele multe ori, dus-întors, dar odată ajunși în partea superioară, văzând drumurile forestiere aparent lipsite de pericole și pe ceilalți turiști îndreptându-se către diverse obiective (cabane, puncte de belvedere, vârf), decid și ei să părăsească zonele amenajate din proximitatea stațiilor de transport pe cablu, devenind astfel drumeți de ocazie fără echipament.
De aici până la pericolul de a aluneca și a se accidenta nu mai este cale lungă, ba chiar mai scurtă decât decid ei să se aventureze, arată cei de la Salvamont Brașov.

Aceștia au și soluții pentru cei care nu au echipament și pregătire pentru traseele montane.

Muntele nu este doar al unei categorii, adică al celor echipați, ci al tuturor. Toți trebuie, deopotrivă, să se bucure de răcoarea, liniștea, aerul curat și peisajele lui. Doar că fiecare trebuie să-și cunoască limitele tehnice, fizice sau pe cele impuse de echipament și să înțeleagă că o plimbare pe munte, fie ea și scurtă, nu este aceeași cu o plimbare în oraș, ci poate fi mult mai periculoasă. Și atunci ne întoarcem la întrebarea inițială: ce pot face turiștii neechipați pentru a se putea bucura și ei de frumusețile muntelui.
Răspunsul este foarte simplu: să urce și să coboare exclusiv cu instalațiile de transport pe cablu, iar odată ajunși sus, să nu mai părăsească peroanele și imediata lor proximitate, pentru că aici vorbim de zone controlate, deci sigure. Astfel, turiștii, chiar și neechipați, pot gusta în siguranță din ceea ce înseamnă peisaje montane”, au precizat reprezentanții Salvamont Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
3 luni în urmă

Bine ar fi dacă li s-ar putea imputa cheltuielile cu salvarea lor.
La fel cum ar trebui ca injectați cu waxeen să-și plătească și ei cheltuielile pricinuite de bolile care i-au năpădit după înțepare

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
3 luni în urmă

Tot prost ai ramas, parol! Ce ai in gusa aia ai si in capusa. Adica rahat.

Back to top button