Expres

Salvamont Brașov: Scurtăturile făcute de turiști, o sursă de degradare și distrugere a potecilor

 

Salvamontiștii brașoveni atenționează că scurtăturile făcute de drumeți degradează, cu timpul, potecile.

„Unul dintre cele mai uzitate trasee montane din Brașov este Drumul Serpentinelor. Acesta leagă centrul vechi de principalele puncte de atracție de pe Tâmpa, respectiv belvederile din zona literelor și a vârfului. În fiecare an, traseul se degradează tot mai mult din cauza turiștilor care aleg să scurteze drumul, tăind serpentinele. Ceea ce acești turiști nu știu este că astfel de practici distrug poteca, îngustând-o semnificativ în zonele de întâlnire ale scurtăturilor cu traseul clasic, deoarece aici malurile se rup constant. Mai mult decât atât, scurtăturile presupun deplasarea pe zone neamenajate, ceea ce crește riscul de alunecare și accidentare. De asemenea, pietrele instabile dislocate de către turiști, în încercarea de a tăia serpentinele, pot lovi persoane aflate în aval. Alegând aceste scurtături, nimic nu poate garanta turiștilor că vor ajunge înapoi în potecă, în locul preconizat. Astfel, se pot găsi în situația de a se rătăci și mai mult decât atât, de a rămâne blocați în zone abrupte și izolate. Această îndepărtare de traseu crește considerabil și riscul întâlnirii animalelor sălbatice.
Totodată, urcând pieptiș pante înclinate, cum este cazul scurtăturilor, efortul depus este unul considerabil în comparație cu câștigul de timp.
De-a lungul traseului, au fost montate plăcuțe de avertizare legate de acest aspect, au fost barate intrările și ieșirile de pe aceste scurtături, dar de multe ori ele sunt înlăturate, zădărnicindu-ne munca.
În speranța ca argumentele de mai sus vor oferi suficiente motive pentru a convinge turiștii care aleg astfel de practici, sperăm la un turism montan civilizat și în siguranță”, au transmis salvamontiștii brașoveni.

Nu folosiți scurtăturile deoarece:
-deteriorați poteca;
-riscați să vă accidentați sau să accidentați; alte persoane aflate în aval;
-riscați să vă rătăciți și să rămâneți blocați;
-creșteți riscul întâlnirii animalelor sălbatice;
-veți obosi foarte tare raportat la timpul câștigat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button