S-a finalizat licitația pentru restaurarea Cetății Râșnov
Proiectul de circa 16 milioane de lei este finanțat din fonduri europene
Proiectul privind restaurarea Cetății Râșnov (partea numită „Cetatea de Sus”) a intrat în linie dreapta, după finalizarea procedurilor de licitație pentru proiectare și execuție, a anunțat primarul orașului, Liviu Butnariu. Rezultatele licitației sunt în analiză la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, urmând ca apoi rezultatul să fie anunțat participanților la licitație. Dacă nu vor exista contestații, contractul cu firma câștigătoare va fi semnat în cinci zile de la anunț.
„Proiectul este în valoare de aproximativ 16 milioane de lei și va fi realizat cu fonduri europene, conform contractului de finanțare semnat în 30 iunie 2017. De atunci, potrivit graficului de implementare stabilit cu autoritatea de management, au fost parcurse mai multe etape premergătoare lansării licitației de execuție, fiind derulate alte licitații pentru servicii de consultanță în achiziții publice, pentru implementarea măsurilor de informare și publicitate, pentru audit, pentru supraveghere arheologică și pentru supravegherea lucrărilor de construcții. Proiectul presupune lucrări complexe de restaurare și punere în valoare a acestui simbol al Râșnovului, monument istoric de importanță națională. La licitația pentru execuție au participat trei ofertanți, din cei șase care își manifestaseră inițial interesul. Momentul este important pentru comunitatea noastră, pentru că marchează și împlinirea a zece ani de când, prin strădania fostului primar, Adrian Veștea, acum președinte al Consiliului Județean, s-a reușit recuperarea Cetății de la un așa-zis investitor, care a păgubit comunitatea și a afectat grav monumentul istoric”, a detaliat primarul Liviu Butnariu.
Potrivit proiectului, lucrările ar urma să dureze 24 de luni, timp în care Cetatea de Sus va fi închisă. Vor fi dezafectate amenajările neautorizate rămase de la fostul administrator (centuri de beton, placări cu… gresie și faianță ș.a.), iar apoi se vor efectua lucrări de consolidare și restaurare la Turnul Gotic și la cel andosat, se vor reconstrui căsuțe în zona Turnului Armelor, iar zidurile se vor reface utilizând materiale tradiționale. De asemenea, se va reface poarta de acces din apropierea Turnului Armelor și sistemul de apărare tip „gură de lup”. Proiectul mai prevede lucrări de modernizare, precum spații pentru expoziții, instalații electrice, rețea de apă și canalizare, sisteme de încălzire, necesare pentru o mai bună punere în valoare a monumentului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.