Expres

Rusia și Ucraina cheltuiesc pentru război sume astronomice

Rusia și Ucraina cheltuiesc pentru război sume astronomice

Războiul din Ucraina devenise încă din primul său an cel mai costisitor din istorie, iar la 3 ani după ce Vladimir Putin a declanșat ostilitățile brutale realitatea ne arată două state care își alocă cea mai mare parte a avuției naționale pentru război. Rusia a invadat pe 24 februarie 2022 Ucraina și a declanșat astfel ceea ce avea să devină cel mai costisitor război din istoria omenirii. Dincolo de pierderile de vieți omenești, care sunt de ordinul sutelor de mii după cele mai ”optimiste” evaluări și depășesc 1,7 milioane de oameni în viziunea lui Donald Trump – și asta doar în privința soldaților de pe front – războiul înseamnă și cheltuieli nemaiîntâlnite vreodată în istorie.

Cea mai afectată este Ucraina, singura care contează în această ecuație, în condițiile în care ea trebuie să se apere. În cei trei ani de război, doar armamentul a costat-o 320 de miliarde de dolari, după cum declara recent Volodimir Zelenski. Din această sumă, 120 de miliarde sunt de la bugetul ucrainean, iar 200 de miliarde au fost acordate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Din estimările specialiștilor, fiecare zi de război costă Ucraina 140 de milioane de dolari.

Potrivit președintelui ucrainean, SUA au furnizat arme în valoare de 67 de miliarde de dolari, alte 31,5 miliarde fiind oferite sub formă de asistență financiară. Conform Institutului Kiel, restul țărilor occidentale oferă Ucrainei un ajutor mai mic, dar stabil, de 80 de miliarde de euro pe an. În ansamblu, de altfel, Europa a depășit Statele Unite în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei.
Pentru 2025, Ucraina și-a stabilit un buget de apărare de 53,7 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că 26% din PIB-ul țării va fi cheltuit pe război. Pe de altă parte, deficitul bugetar de circa 38 miliarde de dolari va fi acoperit din ajutor financiar de la partenerii occidentali ai Kievului, precum şi din contractări de împrumuturi interne.

În acest context, Ucraina se așteaptă la o creștere economică de 2,7% pentru acest an, față de 4% cât a înregistrat în 2024. Creșterea este însă doar statistică, din moment ce economia Ucrainei s-a prăbușit cu o treime în 2022, primul an de război, iar în acest moment abia reprezintă 78% din dimensiunea sa de dinainte de a fi distrusă de Rusia.

Articole asemănătoare

Reconstrucția Ucrainei va costa 500 de miliarde de dolari, în următorii 10 ani

Cea mai recentă evaluare, realizată de Banca Mondială, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite, indică pagube directe ale Ucrainei de pe urma războiului de 152 de miliarde de dolari, doar la nivelul decembrie 2023. Cele mai afectate sectoare sunt locuinţele, transporturile, comerţul şi industria, energia şi agricultura. Pierderile cresc însă de la o zi la alta, în condițiile în care distrugerile Rusiei nu au contenit nicio clipă din 24 februarie 2022.

În decembrie 2024, guvernul de la Kiev estima că Ucraina va avea nevoie doar anul acesta de 15 miliarde de dolari pentru reconstrucție și redresare. Instituțiile financiare internaționale susțin că reconstrucția Ucrainei va costa peste 500 de miliarde de dolari, pentru următorul deceniu.

Rusia, pe de altă parte, a reușit monetizarea invaziei brutale a Ucrainei și a transformat astfel atrocitățile într-o sursă de profit, din moment ce a trecut, oficial, la o economie de război. În prezent, Rusia cheltuiește pentru război mai mult decât toate țările Europei la un loc. Numai anul trecut, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 42% în termeni reali, ajungând la 462 de miliarde de dolari, dacă se ia în considerare paritatea puterii de cumpărare, un indicator care ajustează valoarea monedelor în funcţie de ceea ce pot achiziţiona în ţările lor de origine.

În termeni absoluți, Rusia a alocat numai în prima parte a anului trecut 59 de miliarde de dolari războiului, ceea ce înseamnă 319 milioane de dolari sau 13,2 milioane de dolari pe oră. Tot în termeni absoluți, Putin a cheltuit din 2022 până în prezent peste 200 de miliarde de dolari din banii rușilor pentru războiul său din Ucraina. Cifrele sunt însă pur estimative, din moment ce secretomania totală a Kremlinului fac imposibilă o imagine reală a costurilor.

Războiul lui Putin, mai presus de orice: 30% din banii rușilor merg pe front

Iar Putin a mizat în continuare pe un război de lungă durată atunci când a aprobat bugetul pentru perioada 2025-2027. Potrivit acestuia, Rusia alocă 30% din PIB numai pentru cheltuielile militare. Practic, războiul îi va costa pe ruși 130 de miliarde de dolari doar anul acesta. Aceste cheltuieli reprezintă o dată și jumătate bugetul anual pentru programul național de sprijinire a economiei, de trei ori bugetul pentru întregul sistem național de învățământ superior, de 18 ori bugetul anual pentru proiectele naționale de sănătate și de 90 de ori bugetul regional total pentru Republica Tuva.

Un alt capitol care a înregistrat o creștere dramatică este cel al cheltuielilor pentru cooperarea tehnico-militară externă, adică achiziționarea de arme din Iran, Coreea de Nord și alte țări. Se estimează că Rusia a cheltuit astfel aproximativ 29,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului trecut.

Prin trecerea la economia de război, Rusia a compensat pierderile suferite de pe urma sancțiunilor internaționale. Concret, toți rușii muncesc acum pentru a întreține războiul lui Putin, iar asta a însemnat o creștere economică de 3,6% în 2023 și una de 4,1% în 2024. Pentru 2025, se estimează o creștere economică de 1,6%. Reamintim însă că sunt cifre prezentate de Kremlin, care nu pot fi în niciun fel verificate de surse independente, notează știrileprotv.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre


1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
1 luna în urmă

Atâta doar că mujicii au câștigat iar racheții și aliații au pierdut. Mujicii se dezvoltă, occidentalii au dat de naiba. P.S. Nu știu ce cheltuie racheții dar treaba e haioasă: amerlocii vor banii înapoi, FIRESC, iar procurorii lor, civili și… Citeşte mai mult »

Ultima modificare a 1 luna în urmă de către Barbu Gh.
Back to top button