Rusia acuză România că încalcă Tratatului forţelor nucleare intermediare
Federația Rusă a solicitat și Statelor Unite să renunțe la instalarea scutului antirachetă de la Deveselu, relatează Mediafax. Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO), susțin reprezentanții Ministerului rus de Externe, „riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale”. Ba mai mult, oficialii de la Moscova consieră că amplasarea acestor echipamente defensive, reprezintă „o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare”. În aceste condiții, Moscova cere Statelor Unite și României să „înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu”.
Rusia a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele Aegis sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune – sisteme interzise prin tratatul amintit. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.
Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.