RROMA Film Festival, la Brașov și Augustin
RROMA Film Festival, la Brașov și Augustin. Este un proiect inedit în spațiul cultural românesc, fiind singurul festival de film dedicat minorității rome. Evenimentul aflat la prima ediție își propune să ilustreze cultura specifică acestei minorități, caracterizată de unicitate, creativitate și autenticitate, dar aflată adesea în situații de marginalizare, și să promoveze dialogul intercultural. Festivalul se desfășoară în perioada 1-3 septembrie 2023 în orașul Brașov și în comuna Augustin din județul Brașov.
Festivalul oferă publicului acces gratuit la cele 19 filme de scurt metraj (România, Anglia, Slovenia, Iran, Albania) inspirate din cultura romilor selectate în competiție, precum și la creații cinematografice de lung metraj care și-au câștigat faima pe plan național și internațional.
Pe durata a trei zile de evenimente publicul are ocazia de a se întâlni cu personalități din domeniul cinematografiei si muzicii. Evenimentul va găzdui un atelier de creație cinematografică în cadrul căruia participanții vor realiza un material audiovizual tematic intitulat „Lumină și culoare“, un concurs de tradiții culinare specifice, un recital de muzică și dansuri tradiționale, alături de multe alte surprize.
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Carargiale” din Bucuresti participă cu cinci creații ale unor foști studenți care sunt actuali regizori.
Juriul este compus din regizorul de teatru și film Toma Enache, actorul Dragoș Dumitru, regizorul Mimis Ravanis si cineastul Cristian Radu Nema. Festivalul se realizează la inițitiva Biancăi Beatrice Michi, scriitor și manager de proiecte cu o vastă experiență în domeniul promovării culturii.
„Este un festival care trebuia să se întâmple și mulți cu care am stat de vorbă, regizori și cei care vin, din Iran, avem Marea Britanie, Albania, șansa de a fi cu fiecare dintre ei este o poveste. Vor fi filme celebre, marele «Gypsy Caravan: When the Road Bends…», iar după film, va veni Taraful Haiducilor, în frunte cu violonistul Caliu, care este printre «ultimii mohicani» ai acestei arte lăutărești autentice. Cultura romilor, din păcate, e asociată cu dansurile, cu cămășile înflorate și cu câteva expresii. Însă cultura lor și creațiile lor și ceea ce ei pot realiza în zona asta artistică nu este doar atât. De asta avem acest festival cu opere cinematografice de nivel mondial și când spun cuvântul ăsta nu ezit, pentru că au participat la Cannes. Sunt regizori care au fost în competiție la Cannes, filme care au fost prezentate acolo și la alte festivaluri mari. Sunt regizori mari care și-au dedicat cinematografia, opera lor acestei culturi. Este, practic, un festival care aduce în față cultura lor în esență, în profunzime și încearcă să intre în toate trăirile lor”, a precizat regizorul Cristian Radu Nema, originar din Brașov, cu o carieră internațională, la Radio România Brașov FM.
Comunitatea din Augustin va fi implicată activ în aceste evenimente, a spus, pentru aceeași sursă, Bianca Beatrice Michi, directorul festivalului:
„Noi am încercat să îi implicăm. Acest workshop de inițiere în scurt metraj se adresează cu preponderență persoanelor de etnie romă din comună, care în cadrul acestui workshop, împreună cu regizorul Toma Enache, vor realiza un scurt metraj care va fi prezentat chiar duminică, odată cu festivitatea de premiere. Și, în afară de asta, se va acorda un premiu al publicului. Deci vom avea și feedback-ul și reacția publicului, pentru că ei vor acorda unul dintre premiile festivalului”.
Gala de deschidere va avea loc astăzi, 1 septembrie, la ora 19.00, la Cinema Astra din Brașov, iar de sâmbătă evenimentele se vor desfășura la Centrul Cultural din Augustin.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Proiectul este cofinanţat cu suma 59.000 lei de către Consiliul Judeţean Braşov.
Programul îl găsiți și aici.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.