Românii riscă să nu se mai poată trata în străinătate
Românii riscă să nu se mai poată trata în străinătate
România are datorii uriașe la unități medicale din străinătate unde a trimis pacienți cu grave probleme de sănătate care nu puteau fi tratați în țară, și din această cauză, în curând, am putea fi anunțați că nu mai suntem primiți în spitalele din străinătate. Suma este colosală: peste 340 de milioane de euro, relatează Ştirile ProTV.
Şefa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat că România trebuie să plătească facturi vechi din 2015, adăugând că străinii ne cer să achităm măcar eşalonat, dacă mai vrem acces la serviciile lor medicale.
În acelaşi timp, aproape 800 de pacienţi au dat statul în judecată pentru că nu au acces la tratament, dintre aceştia majoritatea având boli oncologice.
Potrivit sursei citate, doar anul trecut, 720 de români cărora statul nu le putea asigura în timp util tratamentul necesar au plecat peste hotare. Cei mai mulţi dintre ei pentru tratarea problemelor sistemului circulator – 241, apoi cei cu afecţiuni oncologice – 140, dar şi copii – 102.
Peste graniţe, românii au trei posibilităţi prin care pot primi îngrijiri medicale: urgenţele – precum un infarct, un AVC, o intervenţie chirurgicală ori accidente – care sunt asigurate cu cardul european de sănătate; formularul S1 – utilizat de cei care își mută reședința temporar, inclusiv pensionarii care merg la copii, studenții Erasmus și lucrătorii detașați de companii; formularul S2 – folosit pentru pacienții cu afecțiuni grave care nu pot primi tratamentul necesar la timp în țară, cum ar fi cei cu arsuri, boli neurologice, hematologice, cancer sau boli de inimă.
În 2023, 720 de români au fost direcționați către tratamente în străinătate, deoarece statul român nu a putut furniza serviciile necesare în timp util. Majoritatea pacienților au avut afecțiuni ale sistemului circulator (241), urmate de probleme oncologice (140), iar 102 copii au necesitat tratamente specializate. În 2022, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a cheltuit 132,6 milioane de euro pentru tratamentul românilor în străinătate.
Conform site-ului citat, pentru tratamentul unor oameni cu aceste probleme de sănătate statul român datorează ţărilor din Uniunea Europeană peste 340 de milioane de euro. Iar unele facturi sunt emise încă din 2015.
Cele mai mari datorii sunt către Germania, peste 130 de milioane de euro, urmând Spania cu aproape 50 de milioane de euro, Italia cu 43 de milioane şi Franţa cu aproape 39 de milioane.
În urma unor acorduri încheiate, facturile ar trebui plătite în cel mult 18 luni de la finalul lunii în care pacientul a primit îngrijirile necesare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.