Expres

România în 12 județe, propunerea unui deputat brașovean

România în 12 județe, propunerea unui deputat brașovean. Deputatul (fost USR) de Brașov Tudor Benga a anunțat că a depus miercuri în Parlament, un proiect de lege pentru reforma administrativ-teritorială a țării. Proiectul său stabilește 12 județe (foto 2), praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și de 5.000 pentru comune.
Inițiativa acestuia vine într-un moment în care dezbaterea pe subiectul regionalizării a fost lansată de mediul de afaceri reprezentat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Pragurile de locuitori menționate apar și în propunerile CCIR, dar numărul de județe ar uurma să fie de 15.
Sistemul propus de deputatul Benga presupune înființarea mai multor județe de dimensiuni mari, care să înglobeze fiecare minim 3 dintre județele actuale.
Județul Brașov s-ar situa în noul județ Transilvania Sud-Est, alături de Harghita și Covasna. Județul Oltenia ar urma să fie format din 5 județe actuale, iar în Ardeal ar fi înființat un județ format din Cluj, Mureș, Bistrița și Sălaj.
Împărțirea nu respectă modelul actualelor regiuni de dezvoltare.
Într-o postare pe Facebook, Tudor Benga afirmă că proiectul său de lege privind reforma administrativ-teritorială e, mai exact, „o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate. E un subiect la care lucrez de multă vreme și care are foarte multe tehnicalități, însă care, sub o formă sau alta, trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului”.

„Coaliția PSD-PNL-UDMR ține țara baronizată”

România în 12 județe, propunerea unui deputat brașovean. Benga menționează că e „un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizată, plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României. Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului (Consiliul Economic și Social – nota red.) și ale CL-ului (Consiliului Legislativ – n. r.) și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați. Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasă de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”.
Tudor Benga precizează că a propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi.
„Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr), zilele următoare, însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorialăa este una dintre cele mai importante”, încheie deputatul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
4 luni în urmă

Pluserist redus. Waxer, ce mai…

Back to top button