Expres

„România este stat maritim, dar nu are flotă…” / Constanța „punct crucial” pentru SUA

România este stat maritim, dar n-are flotă. Și americanii au această problemă: Vrem să asigurăm securitatea Mării Negre, dar ce face România?”, a declarat istoricul britanic Dennis Deletant, într-un interviu pentru Info Sud-Est și G4Media. El a vorbit despre importanța Portului Constanța, lipsa infrastructurii românești și poziția strategică a țării noastre în actualul context internațional, cu războiul la graniță.

„Noi nu putem să trimitem mai multe nave (spun americanii, n.red.) din cauza convenției internaționale privind strâmtorile (de la Montreux, 1936, n.red.). Deci România și Bulgaria trebuie să facă mai mult”, a spus Deletant, care este afiliat Centrului american Woodrow Wilson, înființat de Congresul SUA.

În opinia lui Deletant, Portul Constanța reprezintă pentru SUA ƒ„un interes mare” și „Constanța reprezintă un punct crucial” pentru interesul strategic al americanilor. Istoricul britanic mai spune că prin baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu și prin viitorul „orășel” construit de americani, România devine „parte din apărarea securității Statelor Unite”. Din acest motiv ar investi americanii în acea zonă.

Tot Deletant susține că serviciile secrete din România au devenit „incontrolabile” și că nu mai există nicio putere civilă, parlamentară, asupra lor. Istoricul mai spune că cele mai grave probleme cu care se confruntă țara noastră sunt corupția din politică și serviciile de informații. El a amintit și de impostura intelectuală a militarilor și a celorlalte categorii profesionale, făcând trimitere la plagiatele tezelor de doctorat, dar și la hărțuirea jurnaliștilor de investigații din România.

Deletant spune că marea neșansă a României au fost comuniștii care au preluat puterea după 1989 și din cauza cărora țara nu a cunoscut o reformă reală. A vorbit inclusiv despre legăturile dintre „bogătașii de azi” și averile fostei Securități pe care aceștia au pus mâna. Ar vrea să scrie o carte despre asta, dar nu poate pentru că BNR refuză încă accesul la arhive, susține Deletant.

Istoricul britanic a mai vorbit și despre extremism, antisemitism și elogierea criminalilor de război și spune că, spre exemplu, Ion Antonescu este considerat erou de mare parte a societății românești pentru că acesta s-a opus comuniștilor și rușilor pe care societatea românească îi detesta profund.

Deletant a vorbit și despre experiența sa în România, începând din 1965, când a venit prima dată în calitate de student, până în anii ‘90 când a intrat în arhivele Securității pe care a început să le consulte.

O amintire interesantă este un episod din 1969, din timpul vizitei președintelui american Nixon în România, când Deletant a făcut parte din delegația acestuia în calitate de interpret și a ținut în brațe valiza nucleară a SUA, legată cu cătușe de agentul care răspundea de ea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
2 luni în urmă

Ce treabă avem noi cu amerlocii ăștia nenorociți? Vor război, să meargă ei la luptă, nu noi.

Back to top button