Robert Frunzescu (Röszke): Tabăra refugiaților din Röszke un focar de infecție. Copiii se adăpostesc lângă pubele și toalete publice. Ungaria nepăsătoare… – IV
Zilnic, mii de refugiați din Orientul Mijlociu continuă să sosească în taberele improvizate de autoritățile ungare. În încercarea de a scăpa de război, în ultimele cinci zile aproximativ 8.000 de refugiați au trecut granița sârbo-ungară, ajungând în atenția poliției ungare. Pe lângă aceștia se află și cei care nu doresc să fie luați în evidență, fugind de autoritățile maghiare, pentru a nu le fi prelevate amprentele și a nu fi expulzați în țările de unde au venit. Prima „tabără”, din Ungaria, în care sunt așteptați refugiații este de fapt un petic de pământ cu patru toalete și patru pubele pentru gunoi, aflându-se la un kilometru de granița sârbo-ungară.
Gunoiul lăsat în urmă de refugiați îi poate trăda cu ușurință pe cei care aleg să fugă de poliția maghiară. Drumul de-a lungul căii ferate și locurile unde aceștia poposesc este plin de pungi, mâncare stricată, sticle de apă, haine, pături și fecale. Ploaia și căldura au făcut ca mirosul din jurul taberei să devină insuportabil, motiv pentru care polițiștii ungari poartă în permanență mânuși de unică folosință și măști sanitare.
Autoritățile ungare nu au nici un interes să trateze refugiații ca pe niște oameni, în speranța că aceștia vor părăsi Ungaria cât mai curând. Aceștia primesc apă și mâncare cu porția iar condițiile în care stau au devenit de-a dreptul insuportabile, chiar și pentru ei.
Deși par nepregătite, autoritățile ungare au un plan bine pus la punct. Fără prea multă bătaie de cap, aceștia îi rețin în tabără doar pe refugiații care rămân de bună voie.
Condițiile de trai ale refugiaților din Ungaria sunt limitate. Cei câțiva voluntari unguri, pe care îi poți număra pe degete, încearcă din răsputeri să aducă imigranților saltele, corturi și jucării pentru copii.
Refugiaţii se plâng că suferă de… diabet
Chiar dacă joi și vineri, valul de imigranți, sosiți în Ungaria, este mai mic față de zilele trecute, în continuare sute de autocare duc refugiații din Atena spre Macedonia, urmând ca în cele din urmă să ajungă în Ungaria.
Asistența medicală nu se află pe lista autorităților ungare, iar refugiații se descurcă cum pot. Mulţi dintre refugiaţi se plâng că suferă de diabet și nu le este administrat tratamentul corespunzător. De asemenea, refugiații sunt plini de mușcături de purici și căpușe.
Dacă până miercuri, în grupurile refugiaților, dominau cetățeni de origine siriană, de joi, populația africană se află în majoritate.
În ciuda evenimentelor de miercuri seară, când peste 200 de refugiați au fugit din tabără, poliția ungară a decis să nu disloce un număr mai mare de forțe de ordine. Aproximativ zece polițiști păzesc cele câteva sute de refugiați.
Căldura a pus stăpânire pe tabăra refugiaților, iar aceștia își adăpostesc copiii după toaletele publice și pubelele de gunoi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.