Riscul de avalanșe se menține la nivel mare în Munții Bucegi și Făgăraș
Riscul de avalanșe se menține mare, atât în Munții Făgăraș, cât și în Masivul Bucegi, îndeosebi la altitudini de peste 1.800 de metri, după cum atenționează meteorologii.
„La altitudini mai mari de 1.800 m, stratul de zăpadă a crescut, în special pe versanții sudici
unde cantitățile de zăpadă căzute au fost mai însemnate și unde stratul nou poate atinge local 30-40 cm. Pe versanții nordici s-au format plăci de vânt ce pot avea grosimi importante și care sunt foarte instabile și se pot rupe cu ușurință. În locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate de zăpadă. În profunzime, regăsim structuri de plăci de vânt mai vechi, precum și cruste de gheață. La o supraîncărcare slabă straturile instabil de la suprafață pot aluneca, declanșând avalanșe de dimensiuni medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare cu volume mai importante de zăpadă”, au explicat specialiștii despre situația din Munții Făgăraș.
Sub 1.800 m, pe versanţii cu grad mai mare de înclinare, se pot declanşa spontan curgeri sau avalanşe de topire, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe.
În Masivul Bucegi, la peste 1.800 m, un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din zonele adăpostite. Stratul instabil din partea superioară va aluneca chiar și la supraîncărcări slabe, conducând la avalanșe medii, în unele cazuri putând fi angrenate și straturile inferioare cu volume mai importante de zăpadă.
„La altitudini mai mici de 1.800 m stratul s-a consolidat ușor. Și aici, un risc crescut îl reprezintă depozitele de zăpadă de pe văi și din zonele adăpostite. Pe pantele suficient de înclinate declanșările de avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii sunt posibile, chiar și la supraîncărcări slabe. Spontan se pot declanşa curgeri sau avalanşe de topire la altitudini joase”, au explicat reprezentanții ANM.
Zăpadă de aproape 2 metri la Bâlea-Lac
Potrivit specialiștilor din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), ieri după-amiază, la cea mai recentă măsurătoare, nivelul zăpezii era de 191 cm la Bâlea-Lac, 156 cm Vf. Țarcu, 122 cm la Vf. Omu, 86 cm în Parâng, 74 cm la Păltiniș, 85 cm la Sinaia, 43 cm la Predeal și 33 cm la Fundata.
La altitudini de peste 1.800 m, temperaturile minime sunt între minus 10 și minus 7 grade Celsius, iar cele maxime între minus 6 și minus 2 grade Celsius. Sub altitudinea de 1.800 m, temperaturile minime sunt între minus 7 și minus 4 grade Celsius, iar maximele între minus 2 și 2 grade Celsius.
Conform prognozei meteo pentru sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, în ultimele două zile din această lună și primele zile ale lunii februarie este estimată înregistrarea unui interval termic apropiat de cel caracteristic acestei perioade din an. Probabilitatea pentru precipitații mixte sau ninsoare va fi relativ ridicată, dar acestea vor fi în general slabe.
Și la munte probabilitatea pentru precipitații va ridicată în mare parte a intervalului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.