„Revoluția fiscală” îi duce la exasperare pe contabilii din școli
Luna februarie aduce momentul adevărului, când angajaţii români vor vedea cât de mult îi va afecta „revoluţia fiscală”, mai ales transferul contribuţiilor sociale de la angajator către salariaţi. Deşi este vacanţă intersemestrială, fierbere mare este prin şcoli, unde se calculează de zor salariile pe ianuarie, care, dacă este să ne luăm după promisiuni, vor fi mai mari pe brut cu 25%, dar pe net cu circa 4%.
Acest lucru ar putea fi ignorat, dacă nu ar plana pericolul ca angajaţii cu normă fracţionară (parţială) să fie nevoiţi să ducă bani de acasă în ziua de salariu. Sumele pe care ei le încasează ar putea să nu acopere contribuţiile pe care le datorează începând cu 1 ianuarie, lucru neluat în calcul de guvernanţi când au făcut legea salarizării şi „revoluţia fiscală” şi pe care îl descoperă acum. „În mod normal, în sistemul bugetar n-ar trebui să avem angajaţi fără normă întreagă, i-am rugat pe cei de la ministerul Educaţiei să completeze aceste norme, chiar cu ore distribuite între mai multe unităţi de învăţământ, astfel încăt să nu se mai ajungă în astfel de situaţii, pentru că le este dificil şi celor de la finanţe (financiar ar fi trebuit să spună – nota red.) când calculează contribuţia să nu le scadă netul”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, ignorând faptul că „orele” nu se pot da aşa, la întâmplare, oricui nu are destule, ca şi cum profesorul de educaţie fizică şi sport îşi poate completa norma cu ore de informatică.
Sindicatele au cerut date de la inspectoratele școlare
Inspectorul şcolar general al IŞJ Braşov, prof. Ion Negrilă, spune că nu are deocamdată date clare despre numărul angajaţilor din învăţământul braşovean care ar fi în această situaţie, menţionând însă că, din câte ştie, ar fi vorba de îngrijitori (femei de serviciu), nu de cadre didactice. Nici sindicaliştii nu ştiu încă dacă şi câţi membri sunt în această situaţie neplăcută. „La nivelul conducerii federaţiei, ne-am sesizat că ar exista pericolul ca unele cadre didactice şi personal auxiliar, didactic şi nedidactic, să fie în postura de a duce bani de acasă în ziua de salariu şi am făcut o adresă către inspectoraele şcolare judeţene prin care am cerut să ne semnaleze şi să ne dea datele concrete. Domnul inspector general de la IŞJ Braşov ne-a promis pentru marţi că ne dă datele, iar noi vrem să le centralizăm şi, în baza lor, să cerem modificarea Codului Fiscal, dacă este cazul”, ne-a spus profesorul braşovean Florin Dobrescu, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Salarii „negative” chiar și pentru cei care le calculează
Şi de parcă nu ar fi suficient, contabilii de şcoli (de cele mai multe ori este vorba despre secretare care au şi atribuţii financiar-contabile) sunt exasperaţi nu doar de schimbările legislative, ci şi de aplicaţia informatică de calcul al salariilor, Edusal, care se schimbă tot la două zile. „Habar nu are doamna ministru ce greu mi-a fost săptămâna asta, când, printre altele, am lucrat și la salarii. Ce de ore am pierdut recitind legi, ce de ore am pierdut calculând ca pe vremuri, băbește, bob cu bob, ce față am făcut când am găsit un om cu depunere pe card 7 lei etc. De programul de salarii, Edusal, nu mai zic nimic, ăştia schimbă în fiecare noapte variantele. Cred că ar trebui să-mi caut alt loc de muncă, altfel mă îmbolnăvesc de nervi, este un stres uriaş!”, ne-a spus secretara unui liceu braşovean.
Iar bomboana de pe colivă e că printre angajaţii din învăţământ care ar putea fi în situaţia de a primi „salariu negativ” din această lună sunt chiar unii dintre contabilii de şcoli, cei care lucrează cu normă fracţion
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.