Reguli noi și amenzi mari pentru cei care locuiesc la bloc
Noua lege a Asociaţiilor de Proprietari aduce mai multe obligații pentru cei care locuiesc la bloc. Legea a intrat de vineri în vigoare, însă conducerea Federației Asociațiilor de Proprietari (FAP) Brașov spune că lipsesc normele de aplicare, astfel că legea este inaplicabilă, ba, mai mult, cum vechea lege este abrogată, domeniul a rămas nereglementat. Până una-alta, portalul avocanet.ro a evidențiat cele mai importante noutăți aduse prin lege. Sunt amenzi mari pentru modificările aduse locuinţei fără aprobare, dar şi pentru refuzul de a permite accesul în casă al preşedintelui asociaţiei sau al membrilor comitetului executiv. De asemenea, eşti obligat prin lege să participi la şedinţele de scară şi să plăteşti întreţinerea în 30 de zile. În plus, trebuie să anunţi rapid dacă ai închiriat apartamentul.
Cele mai importante modificări aduse de noua lege
Cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscal, în termen de 30 de zile de la finalizarea lucrărilor riscă o amendă între 200 și 1.000 de lei; Cei care nu permit accesul în locuință președintelui asociației/unui membru al comitetului executiv/administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), riscă o amendă între 500 și 3.000 de lei. Proprietarii care schimbă destinaţia locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale riscă o amendă de 5.000 până la 10.000 de lei.
Proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari vor risca tot o amendă între 5.000 și 10.000 de lei.
Proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să vină la ședințele de bloc. Noua lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totuși nu pot participa, trebuie să mandateze un alt membru al asociației printr-o împuternicire scrisă și semnată.
Orice proprietar care închiriază va trebui neapărat să notifice asociația cu privire la prezența chiriașilor în apartamentul său în cel mult zece zile de la semnarea contractului de închiriere.
Cotele de contribuție (întreţinerea) trebuie plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată, conform noii legi, față de legea actuală, care prevedea un termen de 20 de zile. Administratorul va trebui să notifice scris restanțierii.
Obligații și pentru dezvoltatorii cartierelor rezidențiale
În cazul condominiilor din ansamblurile rezidențiale, proprietarii/dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale, în calitate de vânzători, trebuie să îi informeze la momentul înstrăînării pe cumpărători cu privire la necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari, în condițiile prezenței legi. Amendă este de la 4.000 lei la 9.000 lei pentru nerespectarea obligației. Aceeași amendă se aplică pentru nefurnizarea sau refuzul proprietarilor/dezvoltatorilor ansamblurilor rezidențiale de a furniza/presta serviciile de utilități publice prin intermediul rețelelor aflate în proprietatea acestora către locuințele sau spațiile cu altă destinație din respectivele ansambluri rezidențiale. Pentru utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații ori a veniturilor asociației de proprietari, altfel decât este prevăzut de prezenta lege, amenzile sunt între 4.000 și 10.000 de lei.
Prin noua lege se pot constitui și asociații de chiriași.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.