Expres

Referendum pentru a stopa deschiderea unei stații de biogaz în județul Brașov

Referendum pentru a stopa deschiderea unei stații de biogaz

Cum intenția unei firme de-a deschide o stație de biogaz – care se produce din deșeuri, în principal de origine animală – pe teritoriul comunei Ucea a revoltat comunitatea, autoritățile locale au organizat duminică un referendum. Cetățenii comunei au fost invitați să se pronunțe cu DA sau NU la întrebarea:„Sunteți de acord cu punerea în funcțiune a unei stații de biogaz pe raza comunei Ucea?”.
„Am solicitat mai multe puncte de vedere a unor case de avocatură pentru stoparea procesului de autorizare, cât și pentru protejarea mediului înconjurător, a calității vieții în comunitatea noastră. În acest sens, am întreprins mai multe demersuri de blocare a autorizării stației către instituțiile abilitate ale Statului, iar pentru aceasta, Primăria și Consiliul Local Ucea organizează Referendum local în data de 26.05.2024. Sunt în asentimentul dumneavoastră și mai ales a faptului că prin prezența în număr cât mai mare la vot, ,,VOM REUȘI ’’ ca această stație să nu funcționeze pe teritoriul UAT Ucea”, a afirmat Adrian Constantin Grovu, primarul comunei Ucea, citat de Monitorul de Făgăraș.
Conform aceleiași surse, Waste Energy Trading SRL din Bacău intenționează să proceseze la Ucea deşeurile de origine animală (de la gunoi de grajd la materii aruncate de abatoarele sau de fabricile de producere a preparatelor de carmangerie), dar şi deşeuri de origine vegetală. Zilnic, conform documentației, va prelua o cantitate totală de 70 tone de deşeuri, din care 50 de tone de deşeuri de abatorizare, dejecţii animaliere, deşeuri de SNCU (ambalată) – produse alimentare improprii consumului uman, diferenţa fiind reprezentată de alte categorii de deşeuri. Capacitatea staţiei este de 50 de tone de deşeuri pe zi, iar prin procesarea acestor deşeuri s-ar produce energie electrică. Asta înseamnă că va fi stocată zilnic o importantă cantitate de deșeuri.

Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), în comuna Ucea sunt 1.823 de persoane cu drept de vot. 1.040 de alegători, reprezentând 57,04% din total, au participat la referendum.

Pentru validarea referendumului, Legea 3/2000 prevede două praguri: pragul de 30% prezență și pragul de 25% voturi valabil exprimate.
„Art. 5 (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
„(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
21 zile în urmă

Si care e rezultatul referendumului? Sau nu ai gasit sa repostezi de pe facebook?

Ron
21 zile în urmă

Am rude în acea zonă.O minune de pământ, rămasă inca neatinsă de jafurile moderniștilor guvernanți,care imput locul prin prezenta lor și prin ideile lor cretine.
Sper sa fie o reușită, Referendumul.

Back to top button