Postul Realitatea Plus, amendat de CNA cu 40.000 de lei / Somații publice

Postul Realitatea Plus a fost amendat astăzi de CNA cu 40.000 de lei, primind și somație publică.
Întrunit în ședința publică din data de 11.02.2025, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite pentru emisiuni difuzate de postul Realitatea Plus în perioada 01 – 15.12 și în data de 20.12.2024.
Constatând încălcări ale legislației audiovizuale, Consiliul a decis să aplice radiodifuzorului următoarele sancțiuni:
– amendă de 20.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 în emisiuni din data de 12.12.2024, prin modul în care postul a prezentat obligația de aplicare a Deciziei de sancționare nr. 356/2023, respectiv obligația de a difuza timp de 10 minute, între orele 19:00 – 19:10, numai textul prevăzut la art. 3 al acesteia. (https://www.cna.ro/article13625,13625.html). Titluri afișate pe parcursul zilei și comentarii ale moderatorilor : „CNA vrea să reducă Realitatea Plus la tăcere” ; „CNA a decis întreruperea emisiei Realitatea Plus, în această seară” ; „CNA vrea să închidă emisia Realitatea, rămâneți alături de noi” ; „O decizie revoltătoare a Consiliului Național al Audiovizualului a hotărât să reducă la tăcere Realitatea Plus, televiziunea poporului” ;
– amendă de 10.000 de lei pentru exprimări precum „Marș, mă !”, „Marș, javrelor !”, „Javrelor”, în emisiunea „Culisele Statului Paralel”, edițiile din 4, 5, 6, 9, 11.12.2024, în cadrul cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 40 alin. (5), raportate la art. 1 alin. (1) lit. g) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
– amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel” din 10.12.2024. Printre afirmațiile moderatoarei : „Eu am informații din interior și nu vreau să creez probleme oamenilor de acolo din TVR, că domnul Adelin Petrișor, de fapt, a făcut un serviciu unor forțe speciale pentru care face PR, să facă acest reportaj ca să-i ajute. Atâta spun, atâta spun, pentru că altfel trebuie să explice” ; „Pentru că, în luna septembrie, domnul Adelin Petrișor, pentru cunoscători, cu cine lucrează și al cui este jurnalistul Adelin Petrișor, cui face PR, că la asta mă refer, nu mă refer la altceva. S-a dus tam-nesam în Congo să facă un reportaj despre domnul Horațiu Potra” ;
– amendă de 5.000 de lei pentru ediția din 20.12.2024 a emisiunii „100%”, în cadrul căreia nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 65 lit. a), b) din Codul audiovizualului. Titluri afișate : „Dezvăluiri bombă despre trecutul controversat al lui Tolontan” ; „Fost ofițer SRI : Tatăl lui Tolontan a lucrat pentru securitate” ; „Fost ofițer SRI : tatăl lui Tolontan i-a asigurat cariera în presă” ; „Cum au făcut carieră propagandiștii sistemului, cine i-a propulsat” ;
– somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului la difuzarea materialului cu titlurile „Cum vor experții să reducă riscurile asociate fumatului” ; „Ce alternative există la fumatul tradițional” ; „Ce spun oamenii de știință și experții despre fumat” în cadrul emisiunii „Prime Time News” din 12.12.2024.
De asemenea, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni difuzate de postul România TV în perioada 01-15.12.2024 și a decis să sancționeze postul cu somație publică.
În edițiile din 14 și 15.12.2024 ale emisiunii „România de poveste” au fost încălcate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”.
Printre titlurile prezentate : „Manevrele prin care Soros conduce România de 35 de ani” ; „Oamenii plantați de Soros în instituțiile-cheie ale statului” ; „Acapararea puterii în România, cu cine uneltește Soroș” ; „Brigăzile sorosiște care acționează la comandă în România” ; „Cine instruiește brigăzile lui Soroș, noi imagini și dovezi” ; „Hoardele sorosiște învățate să atace statul de drept” ; „Prezidențiabila lui Soroș, încolțită de dosare penale”.
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :
Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 29 – (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii : a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.
Decizia CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 – (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 40 – (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 1 – (1) În sensul prezentului cod de reglementare a conţinutului audiovizual, denumit în continuare cod, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii : (…) g) violenţa de limbaj – adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare sau discriminatorii ; se asimilează acestei forme de violenţă şi comportamentele triviale, nonverbal.
Art. 65 – În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Nu se lasă! Animalele uslașe nu se lasă, vor să cenzureze, să închidă tot. Ca în plandemie, nu ar mai avea zile de nenorociți Ăștia sunt cei mai mari dușmani ai noștri, nu racheții, nu boanghenii. Vedeți de ce e… Citeşte mai mult »
Urmeaza siteul putinist mytixfixpix, gazda propagandei rusofile?
Marș la kkt bă cocalar analfabet!
Vremurile se schimbă! Se apropie lațul de ăștia care au pus botniță oamenilor! Bravo Anca Alexandrescu!
Ups! Ai purtat botnita? Cand? He he he! Pai astea sunt apucaturi sado maso! Nebunatico! Tu ce rol faceai? Sclava sau dominatoare? He he he.