Reacţie „îngrijorată” a Comisiei Europene la proiectul de modificare a legilor Justiţiei
Proiectul de modificare a legilor Justiţiei a fost publicat miercuri seară pe site-ul ministerului de resort.
Proiectul prevede că șeful statului este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai principalelor parchete, al căror mandat nu va mai fi de 3, ci de 4 ani. Numirea procurorului general și a șefilor DNA și DIICOT se va face de către Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justiției, dintre procurorii care au o vechime de minimum 10 ani. Însă CSM poate refuza doar o dată, motivat, propunerea ministrului Justiției pentru funcțiile de procurori șefi. „Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar”, se arată în proiectul de act normativ.
Totodată, Inspecţia Judiciară va trece din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiției.
„Aceste modificări ar putea afecta independența justiției”
La scurt timp după publicare, Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a remis un comunicat, în care infirmă sprijinul CE faţă de aceste modificări: „Suntem surprinși de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiției ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreședintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiției Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile și prioritățile de acțiune în domeniul justiţiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislației relevante. Comisia a solicitat autorităților române să transmită aceste propuneri și explicații adiționale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi”.
Cristea a subliniat îngrijorarea instituţiei că aceste schimbări, odată legiferate, ar putea afecta independenţa justiţiei din România. „Suntem îngrijoraţi de modul în care propunerile de modificare a legislației, anunțate pe 23 august, ar putea afecta independența justiției în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege și ar intra în vigoare.
Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii și judecătorii din România în lupta împotriva corupției la nivel înalt, precum și faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenței și profesionalismului instituțiilor din sistemul judiciar. În același timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiției corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare.
Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiției și al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 și să consolideze ireversibilitatea și durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeană va oferi României tot sprijinul necesar”, se mai arată în comunicatul semnat de şefa Reprezentanţei CE în România.
Citiţi şi:
Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de modificare a legilor Justiţiei
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.