Expres

RADIOGRAFIE. Sindicaliștii de la Nitroporos s-au întâlnit ieri cu ministrul pentru Dialog Social

 

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a întâlnit ieri la Brașov cu liderii sindicali de la SC Nitroporos SRL Făgăraș, pentru a analiza situația acestei societăți aflate acum în insolvență, unde salariații nu sunt plătiți de mai multe luni, iar instalațiile speciale sunt în pericol, din cauza hoților de fier vechi. Discuțiile  s-au purtat cu ușile închise.
Vicepreședintele filialei Brașov a CNS Cartel Alfa, Lucian Cupu, care reprezintă interesele celor aprpximativ 200 de salariați de la Nitroporos, a afirmat că salariile nu sunt plătite de câteva luni, dar au fost și alte încălcări ale legislației muncii: „oamenii au aflat că au fost în concediu, deși acest lucru nu s-a întâmplat, iar programul de lucru al angajaților, în special al celor care aveau salarii mai mari de 1.700 de lei a fost redus de la cinci la patru zile. În luna decembrie a anului trecut au fost efectuate concedieri individuale, vizați fiind liderii sindicali sau rude ale acestora care lucrau la Nitroporos, încălcându-se astfel prevederile Codului Muncii. Pentru ca totul să pară legal, pe liste au mai fost trecute câteva persoane”. Totodată, el a spus că sindicaliștii au deschis procese împotriva societății, dar acestea durează cel puțin un an, din cauză că acestea sunt judecate acum în baza dreptului civil, nu a celui privind relațiile de muncă, care prevedea că dosarele referitoare la litigiile de muncă trebuie soluționate în regim de urgență. „Dacă nu ni se vor rezolva problemele, vom da statul român în judecată, pentru că nu s-a făcut nimic pentru ca legislația să fie respectată”, a avertizat Cupu.

„Angajatorul este de rea credință”
După discuții, ministrul Liviu Pop a spus că „avem de-a face cu o situație în care angajatorul este de rea-credință. La această întâlnire, deși au fost invitați, nu a participat nici administratorul special, nici lichidatorul judiciar. Liderii sindicali mi-au spus că au dat în judecată societatea, iar procesul durează de mai bine de 14 luni, ceea ce mi se pare anormal. Mi-au fost reclamate multe probleme și va trebui să vedem dacă există autorizație de funcționare, dacă sunt îndeplinite toate condițiile privind protecția mediului și dacă este asigurată siguranța locuitorilor din zonă, pentru că acolo sunt instalații speciale”. Ministrul a mai afirmat că a preluat „dosarul Nitroporos” de la predecesorul său, iar scopul întâlnirii de ieri a fost de a se efectua „o radiografie clară în ceea ce privește această platformă și de a vedea ce s-ar putea face pentru redresarea activității. De altfel, având în vedere că bugetul Ministerului Apărării a fost suplimentat, cred că și firmele de pe această platformă ar putea semna contracte pentru a furniza produse pentru industria de apărare”.
La întâlnirea cu sindicaliștii a participat și prefectul Mihai Mohaci, care, după finalizarea discuțiilor, a spus că „la respectiva societate vom face verificări împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru că intră mulți romi, pentru a fura fier vechi”.

Inspectori de muncă mai puternici
Pe de altă parte, Pop a afirmat că una dintre concluziile discuțiilor de ieri a fost că „legislația trebuie îmbunătățită”.
De altfel, el susține că acest proces a început: „De exemplu, inspectoratele teritoriale de muncă se comasează cu agențiile județene pentru prestații și inspecție socială. În acest mod, inspectorii de muncă vor deveni mai puternici. De asemenea, vor putea fi descoperiți muncitorii care lucrează «la negru», fără contracte de muncă, dar încasează și ajutoare sociale, declarând că nu au nici un venit”. El a afirmat că legislația trebuie îmbunătățită, astfel încât să fie protejate mai bine drepturile salariaților, iar situații asemănătoare celei de la Nitroporos să nu se mai repete.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button