Expres

Punctul de pensie s-a majorat de astăzi. Pensia socială crește la 640 de lei

 

Punctul de pensie se majorează cu 10% de la 1 iulie, de la 1.000 de lei până la 1.100 lei, în valoare netă, iar pensia minimă garantată se majorează cu 23%, de la 520 lei până la 640 lei. Decizia a fost luată de Guvern în această săptămână. Premierul Viorica Dăncilă declarase, încă din aprilie, că rămâne „bătut în cuie” noul punct de pensie și că își dorește ca legea pensiilor să aducă echilibru, „la fel cum a adus și legea salarizării”.
Însă creșterea pensiilor și a salariilor personalului bugetar a contribuit decisiv la majorarea de aproape patru ori a deficitului bugetului general consolidat în primele cinci luni din 2018, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 8,14 miliarde lei (0,88% din PIB), potrivit datelor publicate chiar joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Chiar Ministerul Finanțelor spune că majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie anul trecut (când a urcat la 1.000 lei) a contribuit cel mai mult la creșterea cheltuielilor cu asistența socială (+10,5%).
Dacă ne referim la anvelopa bugetară aprobată, răspunsul este că nu avem bani alocați în momentul de față, suficienți pentru a acoperi salariile și pensiile la finalul anului. Dacă mergem cu ritmul acesta de creștere a cheltuielilor de asistență socială și salarii, până la finalul anului banii nu ajung”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button