Expres

Protest USR la Ministerul Sănătății / De ce a fost tăiat de pe listă spitalul pentru Brașov?

Protest USR la Ministerul Sănătății.

Parlamentari și membri ai USR, printre care și cei de la Brașov, au protestat marţi în faţa Ministerului Sănătăţii. Ei i-au cerut demisia ministrului Alexandru Rafila, iar Guvernului să nu renunţe la banii europeni pentru spitale. USR a depus, de asemenea, o cerere către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru ca ministrul Sănătăţii să vină în Parlament şi să explice tăierea a 740 de milioane de euro din PNRR pentru noi spitale şi dotări.
Printre spitalele care nu vor mai beneficia de finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se numără şi noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase de la Braşov, care va costa aproape 100 de milioane de euro.

„PSD și PNL ne îngroapă din nou”

„PSD și PNL ne îngroapă din nou. Județul Brașov și chiar regiunea trebuie să aibă două spitale noi, primele de după Revoluție. Primăria și administrația Coliban au venit cu soluții complete pentru ambele: unul din PNRR și cel regional prin parteneriat public-privat (posibil finanțat și prin fonduri europene). Totul clar și la cheie! Dar Guvernul decide să arunce pe fereastră banii europeni nerambursabili, să taie fix de la sistemul de sănătate, să nu își mai asume termenul din 2026 nici pentru finalizarea spitalului, nici pentru jaloane. Toate acestea se întâmplă cu acordul tacit al liderilor PSD și PNL Brașov, care se cred puternici și ‘le pasă’ doar în declarații, dar când e vorba de rezultate ne bagă în gard și ne compromit viitorul. Noi le transmitem: brașovenii au dreptul la sănătate și vor spitale noi și moderne!”, a declarat Irineu Darău, senator și președinte USR Brașov.

„Am dus la Ministerul Sănătății mesajul brașovenilor care vor spitale din banii din PNRR. Pentru cei ce nu știu, spitalul de Pneumoftiziologie și Infecțioase, pentru care Primăria Brașov a pregătit un proiect și l-a depus la Ministerul Sănătății din luna mai, va fi scos de pe lista spitalelor ce se construiesc cu bani din PNRR, pentru că Rafila a ținut proiectul într-un sertar, și acum taie 740 milioane de euro de la finanțarea mai multor obiective de investiții în infrastructura spitalicească”, a afirmat Victor Ilie, deputat USR Brașov.

„Ministrul Rafila este «varianta omicron» a miniștrilor PSD ai sănătății”

„Un spital din centrul țării a dispărut, practic, peste noapte. Spitalul clinic de pneumo-infecțioase din Brașov, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, a fost tăiat de la finanțarea prin PNRR. Asta după ce am ieșit dintr-o pandemie de COVID, o boală necruțătoare și infecțioasă. Ministrul Rafila este «varianta omicron» a miniștrilor PSD ai sănătății. Infecția nepăsării și nemerniciei poate fi mortală pentru toți cei care ar fi putut beneficia de spitalele pe care le-a tăiat cinic din pix”, a spus și Andrei Miftode, deputat USR Brașov.

Rafila, pleacă acasă! Ai făcut prea mult rău. Suntem convinși că brașovenii nu vor ierta PSD și PNL”, a fost mesajul protestatarilor USR de la Brașov.

Licitația a fost deja lansată

După ce în spaţiul public au apărut informaţiile privind tăierea banilor pentru şase dintre cele 26 de spitale aprobate prin PNRR, ministrul Alexandru Rafila a spus că spitalele care nu vor fi finanţate prin PNRR vor fi realizate printr-un împrumut contractat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar temenul de finalizare a lucrărilor va fi anul 2027.
Principala problemă este că spitalul de la Brașov, ca și celelalte, se va face, eventual, pe baza unui împrumut de la BEI, nu cu fonduri nerambursabile, cum sunt cele din PNRR. În plus, termenul de finalizare se amână, după unele voci, cu trei ani, până în 2029.
Interesant este că Spitalul de Pneumoftiziologie și Infecțioase de la Brașov a fost aprobat pentru finanțare prin PNRR de către Ministerul Sănătății, pe baza unor criterii stabilite de minister, și s-a clasat pe locul 7 din 49. La finele săptămânii trecute, când s-a anunțat că renunță la șase spitale, printre care și cel de la Brașov, explicația de la Guvern a fost „renunțăm la spitalele care erau doar niște desene și niște bugete”.
Ceea ce nu e cazul spitalului de la Brașov, dată fiind poziția în ierarhie, conform criteriilor de la minister.
De altfel, licitaţia pentru proiectarea şi construirea noului noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase a fost lansată în 14 iulie, cu clauză suspensivă (contractul va fi semnat când există banii), termenul inițial de depunere a ofertelor fiind 18 august, amânat pentru octombrie. Licitație lansată cu girul MS.
Și atunci, de ce a fost eliminat spitalul de la Brașov?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare