Expres

Protecția Consumatorilor a retras definitiv de la vânzare 21 de tone de fructe și legume, în urma unor noi controale

 

Nu mai puțin de 21 de tone de fructe și legume au fost oprite definitiv de la comercializare, de comisarii Protecției Consumatorilor, în urma unor noi controale efectuate în marile lanțuri de magazine, depozite şi pieţe en-gros.

Acțiunea a fost începută în această primăvară, iar în perioada 2 – 16 mai a avut loc un nou „episod”, în toate judeţele ţării şi în Bucureşti. Conform datelor oferite de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în total au fost verificaţi 656 operatori economici, iar la 341 dintre ei s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare.

Cât privește marfa, au fost verificate 376,7 tone de fructe şi legume proaspete, constatându-se că 57,7 tone nu se încadrau în prevederile legale.

În urma controalelor, 21 de tone de fructe și legume – în valoare de aproximativ 240.000 de lei – au fost retrase definitiv de la vânzare, fiind improprii consumului uman.

Alte 17 tone de fructe şi legume, în valoare de peste 101.000 lei, au fost retrase temporar de la comercializare, până la remedierea neconformităţilor constatate.
De asemenea, comisarii au aplicat 427 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 217 avertismente şi 210 amenzi contravenţionale în valoare de 1.076.600 lei.
Printre altele, echipele de control au găsit legume și fructe trecute la „calitatea I”, deși erau pătate, deshidratate sau cu consistență moale. 

Articole asemănătoare

De asemenea, s-au găsit la raionul de legume și fructe proaspete mărfuri cu lovituri, cu mucegai, etc..

Neafișarea informațiilor privind calibrul, soiul și calitatea legumelor și fructelor comercializate în vrac; informațiile eronate/înșelătoare afișate pe eticheta aflată la vânzare comparativ cu mențiunile inscripționate pe ambalajul legumelor și fructelor; neconcordanța între informațiile de la raft și cele din avizul de însoțire a mărfii, cu privire la proveniența acesteia și neconcordanța între prețul de la raft față de prețul de la casă sunt alte nereguli depistate.

S-au găsit inclusiv cântare neverificate metrologic și cazuri în care spațiul de vânzare nu era autorizat.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button