Expres

Programul Drona Românească, pentru război și agricultură, are trei piloni la Brașov

Programul Drona Românească, pentru război și agricultură, are trei piloni la Brașov

Proiectul realizării primei drone militare româneşti începe să prindă contur, după ce, în ultima zi a Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA – Expoziţia internaţională dedicată apărării, siguranţei naţionale şi industriei aeronautice) 2024, a fost semnat un acord de cooperare în acest sens între compania Carfil Braşov, care este subordonată Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin Compania Națională Romarm, şi compania americană Periscope Aviation.

Este o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcţiei de drone militare şi civile.

Obiectivul autorităţilor române este producerea în serie a unei drone integral autohtone, cu variante destinate atât apărării, cât şi domeniilor civile, cum ar fi agricultura.

Am semnat un protocol pentru a face împreună o dronă, o dronă care are aplicabilitate atât în domeniul civil, cât şi în domeniul militar. De aceea au mai fost semnate două protocoale, unul care cuprinde mai multe asociaţii, ale celor care cred în această capacitate a României de a avea o dronă românească şi împreună cu ei ne propunem să îmbunătăţim cadrul legislativ, pentru ca astfel de proiecte să poată fi realizate foarte repede.

Al doilea protocol i-a reunit pe cei care doresc să utilizeze drona românească pentru agricultură. Veţi vedea acolo institute de cercetare din domeniul agriculturii, veţi vedea universităţi din domeniul agriculturii, sigur şi Institutul Politehnic din Bucureşti, pentru că împreună dorim să dezvoltăm partea de cercetare din România astfel încât să putem trece de la partea de idee, la prototip, la produs”, a declarat Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei.

De asemenea, un parteneriat a fost semnat între Carfil şi AVI Aircraft, Easydo Digital Technologies, The Insource Development Group, AP Drone, Asociaţia Centrul de Excelenţă UAS şi C-UAS, Asociaţia «UVS-România» pentru a dezvolta cadrul legislativ şi producţia de drone în România.

Un alt acord a fost semnat pentru dezvoltarea producerii de drone agricole româneşti, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole. Acesta are ca iniţiatori Carfil SA, ANAMOB, AVI Aircraft, EDT, TID Group, AGRI Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Braşov, ICDP Braşov, NATUREVO, Universitatea Politehnica Bucuresti, USAMV Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură.

Totodată, la Carfil SA va funcţiona un centru de pregătire a operatorilor de drone.

La BSDA au expus concepte, prototipuri şi alţi creatori/producători de drone sau de softuri şi aparatură/părţi componente pentru drone cu care am intrat în contact şi pe care îi voi implica în clusterul celor care cred în «Drona Românească». Urmează ca împreună cu Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale şi Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării, să definim o temă de cercetare pentru programul «Drona Românească», astfel încât toti aceşti entuziaşti să poată contribui pentru industrializarea producţiei de drone”, a mai spus oficialul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button