Expres

Profesorii ameninta si anul acesta cu boicotarea deschiderii cursurilor

  • logomytex.png
 

Doua federatii sindicale din invatamantul preuniversitar au decis sa nu participe, in 12 septembrie, la deschiderea noului an scolar, ca protest fata de faptul ca salariile bugetarilor au fost blocate, prin neacordarea indexarii din octombrie, in conditiile in care tarifele la utilitati cresc.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret au hotarat impreuna, pe 12 iulie, intr-o sedinta extraordinara, in numele celor 250.000 de membri, sa repete situatia de anul trecut, adica sa nu participe la festivitatile prilejuite de inceperea anului scolar 2005-2006.
Cele doua federatii au remis ieri presei un comunicat comun, in care afirma ca nu mai accepta umilinta si sacrificiul la care sunt supusi salariatii din invatamant, hotarand o prima masura de protest .

Nici macar promisiunile nu sunt onorate
Profesorii amintesc ca, initial, actualul Guvern a omis personalul didactic de pe lista celor care trebuia sa beneficieze de indexarea salariilor pentru 2005. Sindicalistii din invatamant au obtinut ulterior indexarea, incepand cu 1 martie, in urma unor proteste. Dar, la nici doua luni, la cererea FMI, Guvernul s-a razgandit si a anulat, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea celei de-a doua transe a indexarii, adauga sindicalistii.
Guvernul a decis ca indexarea cu sase la suta a salariilor, stablita initial pentru luna octombrie 2005, sa fie amanata pana la 1 ianuarie 2006, explicand ca astfel se are in vedere diminuarea presiunii asupra bugetului de stat.
Persoanele care nu vor mai beneficia de cresterea salariala prevazuta pentru 1 octombrie 2005 sunt cele din categoria functiilor de demnitate publica, functionarilor publici, alesilor locali, personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, personalului din invatamant, din administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, magistratilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, precum si personalul contractual din unitatile sanitare publice si cel al Ministerului Administratiei si Internelor.
Din cauza salariilor prea mici, sindicatele din invatamant au amenintat si anul trecut cu blocarea deschiderii anului scolar. Acordul semnat in noaptea de 15 spre 16 septembrie – care viza o crestere a salariilor din educatie cu 27 la suta pentru anumite categorii de personal bugetar – a facut posibila deschiderea anului scolar, in marea majoritate a unitatilor scolare.
Acordul a fost semnat intre Guvern si trei federatii sindicale din invatamint: Federatia Educatiei Nationale, Alma Mater si Spiru Haret . FSLI a refuzat sa semneze, lasind la latitudinea liderilor din teritoriu decizia de a participa la festivitatile de deschidere a scolii.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button