Expres

Procurorii Curţii de Apel Braşov cercetează modul în care s-au stabilit cotele pentru uciderea unor specii protejate de lege

 

Scandalul uriaş iscat pe marginea ordinului de ministru – suspendat între timp – prin care se permitea vânătoarea la specii protejate (urşi, lupi şi pisici sălbatice) a ajuns în atenţia autorităţilor.

Procurorii Curţii de Apel Braşov s-au autosesizat, după ce au urmărit reportajele Pro TV (în special ultima emisiune, de duminică, „România, te iubesc”), despre modul în care au fost stabilite în ultimii 10 ani cotele pentru uciderea unor specii protejate de lege. Anchetatorii susţin că ar fi vorba despre infracţiuni ca fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals. Procurorii vor încerca să afle dacă cei implicaţi în elaborarea studiului care recomandă omorârea a aproape 1.700 de animale sălbatice, şi care ar fi coordonat aceste cercetări în ultimii 10 ani, ar fi comis sau nu anumite abuzuri. Cercetătorii sunt angajaţi atât la Facultatea de Silvicultură din Braşov, cât şi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, precum şi în diverse asociaţii private de vânătoare plus ONG-uri. „Având în vedere de informaţiile publicate de postul de televiziune Pro TV, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov s-a autosesizat cu privire la comiterea infracţiunilor de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals”, a declarat, la postul TV amintit, Ramona Diaconu, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
În vizorul anchetatorilor este tot colectivul de specialişti care semnează studiul plătit de Ministerul Mediului cu 30.000 de euro. Coordonatorul acestuia este Ovidiu Ionescu – şeful Asociaţiei Vânătorilor Braşov, prodecan la Facultatea de Silvicultură, salariat la Institutul de Cercetări Silvice şi colaborator la Fundaţia Carpaţi – cea pe care a şi înfiinţat-o şi unde lucrează fiica şi soţia sa. Printre semnatari apărea şi vânătorul Dan Munteanu, de la Academia Română – care timp de 9 ani ar fi acceptat cotele fără ezitări, dar care anul acesta s-a răzgândit. Ministrul Mediului a anunţat că vânătoarea va fi interzisă de acum încolo pentru urs, lup, râs şi pisica sălbatică, cu excepția situațiilor în care pun în pericol oamenii sau produc pagube. „Va fi conceput ca un serviciu de intervenţie rapidă pentru toate cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt ameninţate de urs sau de lup sau de alte carnivore mari.Echipele de intervenţie vor fi formate din angajaţi MAI. Va fi singura entitate care va beneficia de derogările Ministerului Mediului şi astfel se va elimina suspiciunea că sub paravanul derogărilor se practică vânătoarea ca agrement sau cu valoare economică”, a afirmat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului.

Din 2007 şi până anul trecut în România au fost ucise aproape 5.000 de animale protejate de lege. Sub acoperirea acestor cote, vânătorii omorau urşi de trofeu şi nu pentru că ar fi produs pagube, ci pentru a încasa sume considerabile, acuză organizaţiile de mediu și cele de protecție a animalelor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare