Expres

Procuror din cadrul DIICOT Braşov, candidat la funcţia de şef al Parchetului General

 

Procurorul Marian Drilea, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov, şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general. Este al doilea procuror care face acest lucru, primul fiind actualul șef al Ministerului Public, Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de selecţie pentru noul procuror general, pe data de 14 martie, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie.

Procurorul Marian Drilea a ajuns în atenţia presei în 2012, după ce l-a interceptat pe preşedintele Traian Băsescu, în dosarul „Motorina”. Stenogramele din acest dosar au fost date pe surse publicităţii, scrie Hotnews.

Contracandidatul lui Drilea, Augustin Lazăr, a anunţat, pe 18 martie, că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general.

Augustin Lazăr a precizat că obţinerea noului mandat „ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei a spus că viitorul procuror general trebuie să fie cineva cu abilităţi manageriale, „care cunoaşte sistemul cu bunele şi cu mai puţin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie”. Mai presus de acestea, însă, a spus Toader, trebuie să aibă „multă bună credinţă” şi ataşament faţă de oameni.

¤ Proiect de maxim 30 de pagini, susţinut la interviu

Candidaturile pot fi înregistrate până astăzi, la orele 17.30.
Fiecare candidat trebuie să depună, pe lângă cererea de înscriere la concurs, un proiect de maxim 30 de pagini (şi maxim 10 pagini de anexe) privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie. Acest proiect va fi prezentat de candidat în etapa interviului.

De asemenea, dosarul trebuie să includă un curriculum vitae al candidatului, conform modelului comun european; minim 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea; ultimul raport de evaluare a activității profesionale.

Lista persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviului cu ministrul Tudorel Toader se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe site-ul acestuia, mâine.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, pe 5 aprilie.

În vederea asigurării transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului.

Propunerea ministrului Justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul să înainteze propunerea președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button