Expres

Primarul Brașovului și managerii instituțiilor de cultură, protest în stradă

Primarul Brașovului și managerii instituțiilor de cultură, protest în stradă. Primarul Allen Coliban și managerii culturali au lansat un apel către Guvernul României pentru a nu aproba proiectul de Ordonanță de Urgență de reducere a cheltuielilor bugetare în forma actuală, care ar însemna desființarea a două instituții de cultură și reducerea bugetului destinat culturii la un sfert.

Primarul Allen Coliban s-a alăturat miercuri protestului celor peste 24.000 de români care au semnat petiția „Opriți distrugerea CULTURII!” și a lansat un apel public către Guvernul României pentru a modifica proiectul de ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare, care în actuala formă ar avea un efect dezastruos asupra culturii la nivel local și național. Alături de el s-au aflat managerii celor cinci instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Local: Opera Brașov, Filarmonica Brașov, Teatrul Sică Alexandrescu, Teatrul Arlechino și Centrul Cultural Apollonia.
„Suntem aici pentru a trage un semnal de alarmă. Ce se întâmplă în aceste zile este foarte grav. În contextul în care Guvernul va trebui să negocieze în perioada următoare deficitul bugetar cu Comisia Europeană, au scos din joben un iepure otrăvit, un iepure care de fapt ucide cultura la nivel local. Ce se întâmplă în mod concret? Nu ne putem încadra în 7,5% finanțare pentru capitolul «Cultură, recreere și sport», în condițiile în care Brașovul cheltuie undeva la peste 30% din veniturile proprii pe acest capitol, care reprezintă salarii pentru artiști, reprezintă finanțarea instituțiilor de cultură, reprezintă finanțarea sportului, Clubului Sportiv Municipal, reprezintă finanțările pentru proiecte independente, atât culturale, cât și sportive, și de mediu și bugetare participativă, reprezintă tot ceea ce investim în terenuri de sport, reabilitări de monumente și serviciile de întreținere pentru zonele de agrement. Este foarte grav impactul asupra culturii, pentru că, pe lângă subfinanțare, ar trebui să desființăm două instituții de cultură – mă refer la Teatrul Arlechino și la Centrul Cultural Apollonia – două instituții care sunt îndrăgite de brașoveni, care și-au dovedit performanța, care cresc de la sezon la sezon, de la stagiune la stagiune. Suntem în situația aceasta în condițiile în care această ordonanță pare să fie scrisă nu de specialiști – nici măcar nu respectă autonomia locală și principiul autonomiei locale. Este aberant să ni se ceară reducerea aceasta de cheltuieli, în condițiile în care noi avem un buget echilibrat și în condițiile în care reușim să-l executăm de la an la an. Îi am alături de mine pe managerii instituțiilor de cultură și tragem un semnal de alarmă că, în forma actuală, această ordonanță face numai rău la nivel local, la nivelul culturii locale. Nu avem cum să subfinanțăm acest domeniu. Pentru Brașov asta ar însemna ca bugetul pe anul viitor să fie un sfert din banii pe care-i dăm acum pe cultură și sport, total inacceptabil și nerealist! E total aberant să ni se spună – în condițiile în care Guvernul e responsabil pentru un deficit pe bugetul național – să ni se spună «tăiați banii de la cultură la nivel local!», pentru că nu așa vom acoperi deficitul național!”, a declarat primarul Allen Coliban.

Teatrul „Arlechino” în pericol

Aplicarea în forma actuală a proiectului de Ordonanță de Guvern ar însemna, la nivelul Brașovului, desființarea a două instituții de cultură – Teatrul Arlechino și Centrul Cultural Apollonia – dar și reduceri drastice ale bugetelor celorlalte instituții de cultură din subordinea Consiliului Local. Astfel, de la un buget care reprezenta 31,12% din veniturile proprii pentru capitolul Cultură, Recreere, Religie și Sport, conform proiectului de ordonanță, sumele care pot fi alocate acestui capitol pot reprezenta maxim 7,5% din veniturile proprii, ceea ce ar duce la imposibilitatea finanțării culturii la nivelul actual, atât a instituțiilor publice, cât și a operatorilor culturali privați.

„Suntem în pericol. În special teatrul pentru copii, care funcționează pe o structură de personal subdimensionată, deci cu un număr mai mic de 50 de persoane, și suntem puși în situația de a fi desființați. O instituție de cultură care este pentru copii și care – nu spun în 75 de ani de activitate, ci în ultimii 30 de ani de când a căpătat statut de instituție de sine stătătoare, cu personalitate juridică – a făcut niște lucruri care se văd în Brașov, de care profită și cei din jurul Brașovului, pentru că suntem singura instituție de profil dedicată copiilor, cu un profil specific, particular, teatru de păpuși și marionete. Punerea în aplicare a acestor prevederi ar duce la consecințe dezastruoase pentru noi și, în general, pentru tot spectrul cultural de spectacole pentru copii, pentru că toți suntem în aceeași situație, adică structurile acestor entități sunt mici. Mi se pare un scenariu deosebit de sumbru, ca să nu spun dezastruos. Trist că după descentralizarea de acum trei decenii, ajungem iarăși la administrație comună sau chiar la desființare. Și este păcat ca un oraș ca Brașovul să rămână fără teatru pentru copii”, a precizat Mihaela Soloceanu, directorul Teatrului Arlechino.

Și cea mai nouă instituție de cultură a Brașovului, Centrul Cultural Apollonia, care și-a deschis porțile la sfârșitul lunii iulie și care are scopul de a coagula fenomenul cultural la Brașov, de a aduce împreună comunitatea și de a duce cultura în cartiere, ar fi desființată, dacă proiectul de ordonanță s-ar aplica în actuala formă.
„O națiune fără sănătate, o națiune bolnavă, o națiune needucată și o națiune incultă, moare! Sunt Horia Mihail, manager al Centrului Cultural Apollonia, dar în primul rând pianist. O națiune nu poate exista atâta vreme cât nu avem grijă de cei care vin în urma noastră – vorbesc de generația tânără – iar prin subfinanțarea culturii, a educației culturale, a educației și a sănătății, cum spuneam mai devreme, ne vom îmbolnăvi foarte, foarte puternic, iar șansele de supraviețuire vor fi destul de reduse. Părerea mea este că această ordonanță lovește nu numai în instituțiile de cultură, ci lovește în întreaga țară, deoarece în afara angajaților instituțiilor publice care vor avea de suferit, vor avea de suferit în primul rând comunitățile, indiferent de zona de care vorbim”, a subliniat Horia Mihail, directorul Centrului Cultural Apollonia.

Memoriu către Ciolacu și petiție

În urmă cu câteva zile, odată cu apariția proiectului de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor bugetare, 50 de manageri de instituții de cultură au transmis un memoriu adresat prim-ministrului, prin care solicită modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de ordonanță de urgență care ar duce la colapsul sectorului cultural. Totodată, unul dintre semnatari, directorul artistic al Teatrul Municipal Miercurea Ciuc, Vladimir Anton, a inițiat și o petiție care a strâns, în cele cinci zile de la lansare, peste 21.000 de semnături ale oamenilor de cultură, dar și ale iubitorilor de cultură.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button